SANATATE

Mineralul care previne răceala și scurtează durata acesteia: Ce contraindicații are

Foto: Pinterest.com

Acest supliment joacă un rol important în organism. Face parte integrantă din crearea ADN-ului, susținerea imunitară, creșterea celulară, vindecarea țesuturilor, construirea proteinelor și a simțurilor. Potrivit medicilor, este necesar pentru o creștere sănătoasă în timpul copilăriei, adolescenței și sarcinii.

Deficiența de zinc poate cauza probleme cu vindecarea rănilor, pierderea gustului și a mirosului și chiar unele probleme cognitive. De asemenea, carența gravă de zinc poate provoca decesul, potrivit Verywellhealth.

Cum acționează?

Zincul este un „oligoelement și un nutrient esențial” care se află în anumite alimente. Asta înseamnă că organismul nu îl poate produce sau stoca. Din acest motiv, fiecare om trebuie să aibă un aport zilnic de zinc prin alimente sau, în unele cazuri, prin suplimente. Numeroase procese ale organismului se realizează cu aportul zincului: funcționarea sistemului imunitar, sinteza ADN-ului, creșterea și dezvoltarea organismului, sinteza proteinelor, vindecarea rănilor.

CITEȘTE ȘI: De ce să consumi un pahar de suc de cartofi pe zi: Conține fier, zinc și vitamina C – Cum îl prepari pentru a avea un gust bun

De cât zinc are nevoie organismul uman

Femeile au nevoie de aproximativ 8 mg de zinc zilnic, în timp ce bărbații au nevoie de 11 mg de zinc. Cei care au deficiență de zinc trebuie să ia, zilnic, suplimentele de zinc. Oamenii care au probleme de malabsorbție, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă, precum și cei care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică (scădere în greutate), pot avea, de asemenea, deficiențe de zinc, potrivit sursei citate.

Potențiale efecte adverse ale zincului

Specialiștii spun că administrarea de doze mari de zinc pe o perioadă lungă poate duce la deficiență de cupru, care poate cauza probleme neurologice, inclusiv slăbiciunea membrelor. Zincul poate avea și alte reacții adverse, cum ar fi indigestie și dureri de cap.

Potrivit experților, zincul poate avea un efect negativ în combinație cu antibioticele, deoarece poate împiedica capacitatea antibitiocului de a lupta împotriva bacteriilor.

Reacțiile adverse severe sunt, de obicei, următoarele:

  • Greață și vărsături
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Dureri de stomac sau crampe
  • Diaree
  • Dureri de cap
  • Poate preveni răceala
  • Suplimentele cu zinc pot ajuta la prevenirea apariției răcelii sau la scurtarea duratei acesteia.

Beneficii în prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată de slăbirea oaselor. Studiile au arătat că zincul joacă un rol crucial în formarea și menținerea unor oase sănătoase, contribund la prevenirea apariției osteoporozei.

Zincul poate trata acneea

Persoanele cu acnee au adesea niveluri reduse de zinc scăzute. S-a dovedit că atât zincul combate apariția acneii când este folosit ca monoterapie și ca terapie suplimentară.

CITEȘTE ȘI: Cum să-ţi asiguri porția necesară de zinc, mineralul care întărește imunitatea și reduce inflamațiile

Ajută și la sănătatea orală

Zincul poate fi benefic pentru cei care au probleme cu sângerarea gingiilor și ajută la prevenirea respirației urât mirositoare, cunoscută sub numele de halitoză.

Evitarea problemelor neurologice

Specialiștii au observat că persoanele care au niveluri scăzute de zinc pot dezvolta anumite simptome neurologice. Cercetătorii au analizat peste 100 de pacienți care sufereau de dureri de cap, furnicături și neuropatie periferică. Aceștia aveau un deficit de zinc și de alți micronutrienți.

Comentarii: