SANATATE

Mineralul care susține funcționarea sistemului imunitar, scade inflamația și ajută la vindecarea rănilor

beaconpace.com

Zincul este un nutrient care joaca multiple roluri vitale pentru organism. Acest mineral esential este implicat in majoritatea proceselor din corp: sustine functionarea sistemului imunitar, intervine in reactiile enzimatice, in sinteza ADN-ului si a proteinelor, sustine procesul de crestere si regenerare a tesuturilor, scade inflamatia, ajuta la vindecarea ranilor si functioneaza ca antioxidant.

Surse naturale de zinc

Fiind un nutrient esential, organismul nu il poate produce in mod natural, astfel ca zincul trebuie obtinut din alimente sau suplimente.

Cele mai bogate surse naturale de Zinc sunt:

• Semintele de dovleac
• Carnea de vita si carnea de miel
• Carnea de pasare (pui si curcan)
• Caju, alune, migdale, naut, ciuperci
• Lactate (lapte si branza)
• Oua
• Cereale integrale

CITEȘTE ȘI: De ce să consumi un pahar de suc de cartofi pe zi: Conține fier, zinc și vitamina C – Cum îl prepari pentru a avea un gust bun

Rolul zincului in organism

Zincul este un mineral esential pe care organismul il foloseste in nenumarate moduri. Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligoelement din corp si este prezent in fiecare celula. Este necesar in activitatea a peste 300 de enzime implicate in functionarea metabolismului, digestiei, sistemului nervos si a altora.

In plus, este esential pentru dezvoltarea si functionarea celulelor immune. Acest mineral este de asemenea fundamental pentru sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si productia de proteine. Mai mult, zincul joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea corpului, prin cresterea si diviziunea celulara. Zincul este, de asemenea, necesar pentru simturile gustului si mirosului. Deoarece una dintre enzimele esentiale pentru gust si miros este dependenta de acest nutrient, o deficienta de zinc poate reduce capacitatea gustului si mirosului.

Simptomele deficientei de zinc

Conform unui articol publicat in revista Scientific Reports, aproximativ 1,1 miliarde de persoane au deficit de zinc. Cauzele principale ar fi: aportul insuficient de zinc din mancare, prezenta unor afectiuni cronice sau malabsorbtia.

Simptomele deficitului de zinc tind sa fie legate de rolurile pe care acesta le indeplinete in organism. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale deficitului de zinc includ: sistem imunitar slabit, scaderea poftei de mancare, pierderea in greutate, afectiuni cutanate, acnee, psoriasis, dermatita atopica, probleme de vedere, depresie sau apatie. Simptomele severe ale deficientei de zinc pot fi sensibilitatea crescuta pentru dezvoltarea infectiilor, caderea parului, deficit de testosterone, impotenta.

Beneficiile zincului in raceli, gripe si viroze

Fortifica sistemul imunitar. Zincul stimuleaza dezvoltarea celulelor imunitare T, limiteaza acumularea de bacterii si formarea de mucus la nivelul cailor respiratorii, corecteaza inflamatia si previne aparitia inflamatiei cronice. Deoarece este necesar pentru functionarea corespunzatoare a celulelor imunitare, o deficienta poate duce la un raspuns imun slabit. In urma unui studiu s-a constatat ca 80-92 mg pe zi de zinc pot reduce durata racelii cu pana la 33%.

CITEȘTE ȘI: ”Antibioticul natural”: Amestecul care întărește imunitatea și elimină bacteriile periculoase din stomac

Are actiune anitivirala. Are un rol esential in lupta cu infectiile de orice tip, fie pe cauza bacteriana, fie virala. Expunerea curenta la virusuri si bacterii ne consuma aportul nutritional de Zinc, pus in sprijinul imunitatii. Un organism cu deficit de Zinc va consuma inclusiv depozitele de Zinc din ficat, astfel sistemul imunitar ramane expus in fata unei infectii virale sau bacteriene, sau chiar prezinta riscul de a dezvolta boli autoimune.

Comentarii: