SANATATE

Mineralul esențial pentru sănătatea noastră: Ajută sistemul imunitar să combată infecțiile

Foto: Pinterest.com

Mineralul esențial pentru sănătatea noastră: Ajută sistemul imunitar să combată infecțiile. Zincul este un oligoelement important care este implicat în numeroase procese. În special, acesta susține funcționarea sistemului imunitar, diviziunea celulară, susține funcția creierului și accelerează vindecarea rănilor.

Deficiența acestui mineral poate avea multe consecințe negative asupra sănătății. Corpul unui adult conține aproximativ 1,5 până la 3 grame de zinc – suficient pentru a face o monedă mică de zinc, informează The Health Site.

Mineralul esențial pentru sănătatea noastră: Zinc

Zincul este un oligoelement care face parte din diverse proteine, acesta:

  • accelerează procesele de vindecare a rănilor;
  • ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor;
  • participă la producerea de colagen;
  • reglează creșterea și diviziunea celulară;
  • participă la transmiterea impulsurilor nervoase, influențează procesele de învățare și memorie;
  • crește sensibilitatea celulelor la insulină.

CITEȘTE ȘI: Două simptome care pot arăta că suferi de deficit de zinc

Cercetările arată că nivelurile scăzute de zinc din dietă sunt asociate cu un risc crescut de cancer pulmonar, pancreatic, mamar și hepatic, informează publicația. Deficitul de zinc poate fi, de asemenea, asociat cu dezvoltarea aterosclerozei, schizofreniei, depresiei, bolii Alzheimer, sclerozei multiple și altor boli.

Ce alimente au cel mai mult zinc?

Stridiile sunt campioane la conținutul de zinc – o stridie mare conține aproximativ 30 miligrame de zinc, ceea ce este de 2 până la 4 ori mai mult decât necesarul zilnic de acest oligoelement pentru un adult. Puteți obține suficient zinc din alimente mai comune, cum ar fi carnea roșie, peștele, nucile și brânza.

Cu o dietă echilibrată și fără probleme cu absorbția acestui oligoelement în intestine, deficiența este foarte puțin probabilă. În plus, organismul este capabil să regleze parțial cantitatea de zinc provenită din alimente. Dacă zincul devine deficitar, absorbția zincului crește și viceversa.

CITEȘTE ȘI: Cum să-ţi asiguri porția necesară de zinc, mineralul care întărește imunitatea și reduce inflamațiile

Deficiența acestui mineral este mai frecventă în Asia și Africa. Această boală este rar diagnosticată în țările dezvoltate și este observată în principal la persoanele în vârstă cu multiple comorbidități, în special autoimune sau inflamatorii.

Cu toate acestea, trebuie să luați suplimente de zinc numai conform prescripției medicului dumneavoastră. Nu vă automedicați și nu recurgeți inutil la suplimente nutritive.

Comentarii: