Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea sistemului imunitar. Deficiența de zinc poate face o persoană mai susceptibilă în fața bolii, de aceea este important ca nivelul de zinc din organism să fie mereu optim.
Zincul este responsabil pentru numeroase procese în corpul uman și ajută în stimularea activității a cel puțin 100 de enzime diferite. În plus, nu este nevoie de o cantitate mare de zinc pentru a se putea observa, în scurt timp, îmbunătățiri la nivelul întregului organism. În prezent, specialiștii recomandă o suplimentare zilnică de 8 mg, pentru femei, respectiv 11 mg, pentru bărbați. Zincul se regăsește în mod natural în numeroase alimente, dar se poate consuma și sub formă de capsule, ca supliment alimentar.
După cum spuneam, zincul este esențial pentru sănătatea sistemului imunitar, pentru susținerea dezvoltării normale a copiilor, în procesul de creștere, dar și pentru vindecarea rănilor, potrivit doc.ro.
Potrivit unui studiu1 publicat în European Journal of Immunology, corpul uman are nevoie de zinc pentru a activa limfocitele T (celulele T). Aceste celule controlează și reglează răspunsurile emise de sistemul imunitar și atacă celulele infectate și celulele canceroase. Așadar, persoanele cu deficiență de zinc prezintă o sensibilitate mai crescută în fața agenților patogeni, deci riscului de infecție.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, diareea este responsabilă pentru decesul a 1.6 milioane de copii sub 5 ani, în fiecare zi. Zincul s-a dovedit a fi util în tratamentul simptomelor diareei. Așadar, o simplă cură de 10 zile cu tablete cu zinc poate vindeca diareea și preveni reinstalarea sa.
Cercetările recente sugerează că zincul are un rol foarte important în buna funcționare a activității neuronale, ceea ce afectează în mod direct felul în care se formează amintirile, precum și felul în care le reținem.
Zincul poate ameliora simptomele răcelii și chiar scurta durata acesteia cu aproximativ 40%, potrivit unui studiu2 publicat în Open Respiratory Medicine Journal. Pentru rezultate cât mai bune, tabletele cu zinc trebuie administrate începând cu primele 24 de ore de boală.
Zincul joacă un rol foarte important în menținerea integrității pielii, iar persoanele care suferă de răni cronice sau ulcerații au, de obicei, și deficiență de zinc. De altfel, zincul este un ingredient des întâlnit în produsele cu uz cosmetic pentru vindecarea rănilor, dar și în produsele antiacneice, pentru că este foarte eficient în remedierea erupțiilor cutanate sau a altor forme de iritație a pielii.
Mai multe cercetări recente sugerează faptul că deficiența de zinc este asociată cu o calitate mai săracă a spermei. Așadar, potrivit unui studiu3 efectuat în Olanda, subiecții au avut o spermă îmbunătățită, în ceea ce privește numărul de spermatozoizi, după, suplimentarea cu zinc și acid folic.
Zincul s-a dovedit a fi eficient și în îmbunătățirea aspectului și rezistenței podoabei capilare, în uniformizarea tenului (mai ales în cazul persoanelor cu ten acneic) și în îmbunătățirea sănătății pielii, în general. De asemenea, există cercetări în derulare care studiază legătura dintre deficiența de zinc și tulburarea de tip deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Nu în ultimul rând, zincul este un aliat de nădejde în lupta împotriva osteoporozei și poate fi utilizat în tratamentul complementar al pneumoniei.
Cele mai bune surse de zinc sunt carnea, nucile (inclusiv alunele de pădure, arahidele, nucile braziliene și nucile pecan), fasolea neagră și roșie, peștele, fructele de mare, cerealele integrale și lactatele. Zincul este adesea adăugat în amestecurile de cereale pentru mic dejun, precum musli sau granola.
Persoanele vegetariene au nevoie, în schimb, de suplimentare cu zinc cu aproximativ 50% mai mult față de cei care consumă carne, deoarece zincul are o biodisponibilitate mult mai mică în plante, legume și semințe.
Sursele alimentare cu cea mai mare concentrație raportată de zinc sunt, după cum urmează:
Suplimentele cu zinc sunt, de asemenea, o variantă foarte bună de asigurare a aportului necesar zilnic. Acestea se regăsesc sub formă de capsule moi sau tablete. De asemenea, zincul este prezent în majoritatea suplimentelor multivitaminice, inclusiv cele orodispersabile sau efervescente. Cu toate acestea, este recomandat să ai în vedere o alimentație bogată în surse de zinc, pentru că suplimentele se pot lua sporadic, câteva luni pe an, și nu în mod permanent.
CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic recomandă: Factorul esențial care te ajută să îți întărești sistemul imunitar
Deși zincul are numeroase beneficii pentru sănătate, consumul în exces poate fi dăunător. În acest sens, posibilele reacții adverse care apar în urma supraconsumului de zinc includ:
De asemenea, excesul de zinc poate suprima absorbția de cupru în organism, ceea ce poate duce la mai multe probleme severe de sănătate. Nu în ultimul rând, specialiștii susțin că excesul de zinc în corp este asociat cu formarea de pietre la rinichi. Deși nu există suficiente studii care să confirme această legătură, este bine să fii prevăzătoare.