Atunci când este bolnav, organismul nostru oferă diferite semnale de alarmă. Unul dintre acestea poate fi mirosul, susțin specialiștii. Acesta poate fi un indiciu important în depistarea unor afecțiuni, precum diabetul.
Cercetătorii au observat că oamenii pot descoperi cu ajutorul acestui simț dacă organismul a fost expus unui agent patogen și sistemul imunitar luptă împotriva acestuia.
Avem capacitatea de a mirosi daca o persoana este bolnava, sunt de parere specialistii suedezi de la Institutul Karolinska, citati de dailymail.co.uk.
CITEȘTE ȘI: Suplimentul alimentar cu efect antidiabetic – Reduce riscul unui atact de cord
De fapt, se pare că avem capacitatea de a detecta cu ajutorul mirosului cand sistemul imunitar al altei persoane este foarte activ. Există dovezi științifice potrivit cărora bolile ar avea mirosuri specifice, explică specialiștii.
Spre exemplu, scrofuloza, o infecție a nodulilor limfatici, miroase ca berea deschisă, veche, în timp ce diabetul se caracterizează printr-un miros asemănător acetonei.
La studiu au participat opt persoane sănătoase. Unora li s-a injectat o toxină (lipopolizaharide – LPS) care generează un răspuns imun, iar ceilalți au primit o solutie salină.
Voluntarii au purtat tricouri strânse pe corp, care au absorbit transpirația in următoarele patru ore. Apoi, probele au fost mirosite de 40 de voluntari.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul care te ajută să ții sub control glicemia: Ține la distanță complicațiile diabetului de tip 2
Acestia au declarat ca mirosurile tricourilor cu LPS erau mai puternice și mai neplăcute în comparație cu celelalte probe. în cazul injecțiilor cu lipopolizaharide, s-a generat un răspuns imun manifestat prin creșterea nivelului citokinelor, molecule ale sistemului imunitar. Un răspuns imunitar puternic determina, în consecință, un miros puternic și neplăcut al transpirației.