Diagnosticul de diabet schimbă viaţa oricărei persoane. Specialiştii de la British Heart Foundation au identificat opt mituri care circulă în legătură cu această afecţiune care devine din ce în ce mai frecventă.
1.Ai nevoie de alimente speciale dacă suferi de diabet
Ciocolata, prăjiturile sau biscuiţii pot fi făcuţi special fără zahăr pentru persoanele care au diabet, dar asta nu înseamnă că sunt o alegere neapărat bună. Adesea, aceste produse sunt bogate în grăsimi saturate şi calorii, iar îndulcitorii adăugaţi pot avea efect laxativ dacă sunt consumate în exces.
2.Persoanele cu diabet ar trebui să nu mănânce fructe
Fructele sunt o alegere sănătoasă şi, alături de legume, ar trebui să constituie mare parte din dieta sănătoasă, echilibrată. Fructele sunt bogate în zaharuri naturale, comparativ cu legumele, dar cu toate acestea conţin mai puţin zahăr decât prăjiturile, biscuiţii, dulciurile în general, plus că fructele mai au şi nutrienţi şi fibre necesare organismului.
Dacă nivelul zahărului în sânge este crescut, mai mult ca sigur că nu fructele sunt principalul motiv. Atenţia ar trebui îndreptată spre alte surse de zahăr, înainte de a tăia fructele din dietă.
3.Diabetul se face de la prea mult zahăr
Este probabil cel mai comun mit. Diabetul de tip 1 nu este cauzat de dietă sau de stilul de viaţă. Boala intervine atunci când celulele pancreasului care produc insulină sunt distruse de sistemul imunitar. Este, de asemenea, gerşit să se considere că diabetul zaharat de tip 2 este cauzat de zahăr.
Riscurile de a ajunge persoană cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai mari pentru cele supraponderale şi obeze. O dietă bogată în zahăr este adesea una bogată şi în calorii şi prea multe calorii înseamnă prea multe kilograme în plus.
4.Diabetul de tip 2 este un diabet „blând“
Chiar dacă bolnavul nu trebuie să ia medicaţie pentru a-l controla, diabetul de tip 2 nu este deloc blând. Este important să fie controlat pentru a preveni complicaţiile pe care boala le aduce şi care merg până la amputarea membrelor, pierderea vederii, pe lângă riscul de atac de cord şi atac cerebral.
5. Nu poţi mânca orice dulce dacă ai diabet
Persoanele care au diabet de tip 2 şi obişnuiesc să consume multe alimente dulci controlează mai greu nivelurile de glucoză din sânge şi greutatea corporală. Asta nu înseamnă că toate dulciurile trebuie excluse din dietă, doar că trebuie consumate mai rar.
6. Persoanele cu diabet trebuie să urmeze o dietă specială
Alimentaţia persoanelor cu diabet este identică cu a oricărei alte persoane – echilibrată şi sănătoasă. Aceasta înseamnă multe fructe şi legume, alături de peşte, ouă, carne slabă şi produse lactate degresate. Alimentele precum prăjiturile şi dulciurile trebuie consumate în porţii mici şi preferate băuturile neîndulcite, fie că este vorba despre apă, ceai sau cafea.
7. Persoanele cu diabet nu au voie să bea alcool
Băuturile alcoolice sunt permise, dar trebuie respectată cantitatea indicată de medic. Însă dacă trebuie pierdute kilograme atunci e bine să avem în vedere că băuturile alcoolice pot adăuga multe calorii în dietă, stimula apetitul şi goni inhibiţiile, lucruri care pot face dificilă respectarea unui stil de viaţă sănătos. Anumite medicamente indicate în diabet pot fi semnul că există un risc mai mare de a avea o criză în cazul consumului de alcool şi riscul se menţine timp de 24 de ore după ce persoana a consumat alcool.
8.Evitarea zahărului este cel mai important lucru când ai diabet
Alimente precum fructele, legumele, laptele şi produsele lactate sunt benefice unei alimentaţii sănătoase chiar dacă au zahăr natural. Altele, precum prăjiturile şi sucurile îndulcite au pe lângă zahăr şi multe calorii, dar puţini nutrienţi. Totodată, zahărul adăugat se poate regăsi şi în cereale, pâine, iaurt sau siropuri.
Comentarii: