La mijlocul secolului trecut, o adevărată descoperire a avut loc în lumea științifică – a fost inventat un dispozitiv pentru încălzirea alimentelor într-un timp foarte scurt.
Un radiator cu microunde pentru încălzirea alimentelor. Spencer era un producător de radare. Într-o zi, în timp ce testa un magnetron, un generator de microunde, un baton de ciocolată s-a topit în buzunarul său: și totul a pornit de aici. De asemenea, la una dintre întâlniri, inginerul și-a exprimat ideea de a găti magnetronul. Conducerea aprobă și compania începe să lucreze la un dispozitiv de încălzire a alimentelor.
Acesta cântărea 300 kg. Din cauza dimensiunilor și a prețului, puțini oameni își puteau permite un astfel de aparat, dar după 20 de ani are loc un boom al cuptorului cu microunde: în SUA, prețul cuptorului a scăzut la 400 de dolari și a devenit compact. Aproape fiecare casă are acum un cuptor cu microunde, pentru că este convenabil.
Fizicianul Yuriy Protsenko explică dacă cuptoarele cu microunde sunt sigure și pe ce principiu funcționează: „O moleculă, indiferent de modul în care este plasată în interiorul unei substanțe, se va roti într-o direcție, iar dacă se schimbă direcția, în cealaltă. Ea va produce astfel de mișcări de aproximativ 2,5 milioane de ori pe secundă. Temperatura este o măsură a energiei interne – adică, cât de repede se mișcă moleculele dintr-o substanță. În consecință, apa începe să se miște foarte repede. Prin urmare, alimentele cu mai multă apă se încălzesc mai repede.”
Microundele sunt o formă de energie electromagnetică, la fel ca și undele radio.
„Nu există radiații în cuptorul cu microunde. Acolo, desigur, frecvența este ridicată, dar această frecvență nu este suficientă”, spune fizicianul Yuriy Protsenko.
Un alt mit foarte răspândit al cuptorului cu microunde este acela că toți nutrienții își pierd proprietățile după ce aparatul este utilizat. „Alimentele nu pierd nimic, deoarece în cuptorul cu microunde, direct în interior, nu există procese care ar putea afecta direct structura moleculelor. Adică, moleculele se pot roti, dar nu pot schimba nimic în interiorul moleculei în sine”, spune fizicianul.
CITEȘTE ȘI: 5 sfaturi pentru utilizarea cuptorului cu microunde în siguranță
Cu toate acestea, merită menționat faptul că încălzirea unor tipuri de plastic poate fi de fapt dăunătoare. Unele substanțe chimice se pot infiltra în alimente atunci când sunt încălzite, așa că este mai bine să folosiți recipiente din ceramică sau sticlă.