X

Mit sau adevăr – Este cuptorul cu microunde dăunător sănătății? Explicațiile unui fizician

La mijlocul secolului trecut, o adevărată descoperire a avut loc în lumea științifică – a fost inventat un dispozitiv pentru încălzirea alimentelor într-un timp foarte scurt.

Istoria invenției și cele mai frecvente mituri despre cuptorul cu microunde

6 decembrie 1945 – Inginerul american Percy Spencer și-a brevetat invenția

Un radiator cu microunde pentru încălzirea alimentelor. Spencer era un producător de radare. Într-o zi, în timp ce testa un magnetron, un generator de microunde, un baton de ciocolată s-a topit în buzunarul său: și totul a pornit de aici. De asemenea, la una dintre întâlniri, inginerul și-a exprimat ideea de a găti magnetronul. Conducerea aprobă și compania începe să lucreze la un dispozitiv de încălzire a alimentelor.

CITEȘTE ȘI: Mare atenție la cuptorul cu microunde: Alimentele care devin toxice dacă sunt încălzite sau dezghețate cu acest aparat

În 1947, a fost prezentat primul cuptor cu microunde din lume

Acesta cântărea 300 kg. Din cauza dimensiunilor și a prețului, puțini oameni își puteau permite un astfel de aparat, dar după 20 de ani are loc un boom al cuptorului cu microunde: în SUA, prețul cuptorului a scăzut la 400 de dolari și a devenit compact. Aproape fiecare casă are acum un cuptor cu microunde, pentru că este convenabil.

Este cuptorul cu microunde dăunător?

Fizicianul Yuriy Protsenko explică dacă cuptoarele cu microunde sunt sigure și pe ce principiu funcționează: „O moleculă, indiferent de modul în care este plasată în interiorul unei substanțe, se va roti într-o direcție, iar dacă se schimbă direcția, în cealaltă. Ea va produce astfel de mișcări de aproximativ 2,5 milioane de ori pe secundă. Temperatura este o măsură a energiei interne – adică, cât de repede se mișcă moleculele dintr-o substanță. În consecință, apa începe să se miște foarte repede. Prin urmare, alimentele cu mai multă apă se încălzesc mai repede.”

Microundele sunt o formă de energie electromagnetică, la fel ca și undele radio.

Cuptorul cu microunde emite radiații?

„Nu există radiații în cuptorul cu microunde. Acolo, desigur, frecvența este ridicată, dar această frecvență nu este suficientă”, spune fizicianul Yuriy Protsenko.

Alimentele cu microunde: beneficiu sau rău

Un alt mit foarte răspândit al cuptorului cu microunde este acela că toți nutrienții își pierd proprietățile după ce aparatul este utilizat. „Alimentele nu pierd nimic, deoarece în cuptorul cu microunde, direct în interior, nu există procese care ar putea afecta direct structura moleculelor. Adică, moleculele se pot roti, dar nu pot schimba nimic în interiorul moleculei în sine”, spune fizicianul.

CITEȘTE ȘI: 5 sfaturi pentru utilizarea cuptorului cu microunde în siguranță

Efectul cuptorului cu microunde asupra corpului uman

Cu toate acestea, merită menționat faptul că încălzirea unor tipuri de plastic poate fi de fapt dăunătoare. Unele substanțe chimice se pot infiltra în alimente atunci când sunt încălzite, așa că este mai bine să folosiți recipiente din ceramică sau sticlă.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro