Semințele în sine au un gust destul de comun, fiind relativ lipsite de aromă, astfel încât pot fi adăugate la aproape orice tip de mâncare. De asemenea, nu trebuie să fie măcinate ca semințele de in, ceea ce le face mult mai ușor de preparat.
CITEȘTE ȘI: Beneficiul consumului semințelor de chia pentru întregul organism
Semințele de chia pot fi consumate crude sau preparate termic, sub mai multe forme:
Gel din semințe de chia:
Chia reprezintă o sursă de proteină care ajută la absorbția de calciu. Aceste semințe, transformate în gel, pot înlocui uleiul și alte grăsimi în multe rețete culinare.
Gelul poate fi adăugat și în sosuri, jeleuri și dulciuri preparate termic. Gelul este foarte ușor de obținut.
Mod de preparare:
Se pun semințele într-un recipient de plastic, după care se toarnă apă peste ele și se mixează timp de câteva minute. Gelul poate fi păstrat în frigider timp de două săptămâni.
Budincă de chia
O altă rețetă ușor de preparat o reprezintă budinca din semințe de chia, care poate fi consumată seara sau la micul dejun.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se amestecă într-un bol semințele de chia cu laptele, siropul de arțar și conținutul unei păstăi de vanilie.
Se acoperă bolul și se lasă la frigider pentru câteva ore.
Se spală și se feliază fructele, care se folosesc sub formă de topping atunci când se consumă budinca.
CITEȘTE ȘI: Este considerată o plantă vindecătoare încă din antichitate: Ce boli previn semințele de castan sălbatic
Care este cantitatea de semințe de chia recomandată zilnic?
Semințele de chia sunt destul de bine tolerate, dar dacă o persoană nu este obișnuită să consume multe fibre, atunci pot apărea probleme secundare de digestie.
Consumul excesiv de fibre poate provoca probleme de sănătate, precum: durerile abdominale, constipația, diareea, balonarea și gazele.
De aceea, este recomandat consumul a cel mult 20 de grame (aproximativ 1,5 linguri) de semințe de chia, de două ori pe zi.