După prima, a doua sau chiar a treia ceașcă de cafea dimineața încă te simți letargic. Chiar și atunci când reușești să dormi opt ore pe noapte, mintea începe să-ți funcționeze cum trebuie pe la prânz, atingând cel mai bun moment seara. Vrei să știi de ce? Cel mai probabil nu ești o persoană matinală și datorită moștenirii genetice, potrivit Mental Floss.
CITEȘTE ȘI:Ce să NU faci înainte de a adormi
Potrivit unui studiu condus de o echipă de geneticieni de la Universitatea Leicester există o diferență între ADN-ul unei persoane matinale și cel al unei „păsări de noapte”. Cercetarea a constat în analizarea a 80 de gene diferite în ce privește ritmurile circadiene a musculițelor de fructe. Acestea sunt ideale pentru astfel de teste datorită asemănărilor genetice cu oamenii.
CITEȘTE ȘI:Specialiştii vin cu explicaţiile complete: De ce avem rău de maşină
Studiul, publicat în revista Frontiers of Neurology, a descoperit că musculițele de fructe se împart în două categorii genetice diferite: cele care ies din faza de pupă dimineața și cele care ies seara. Toate musculițele de fructe trebuie să depășească această fază pentru a atinge stadiul de adult, momentul ieșirii fiind controlat de ritmul circadian al acestora.
Eran Tauber,autorul studiului, a scos în evidență faptul că aceste diferențe genetice modelează întreaga experiență de viață a unei musculițe de fructe.
CITEȘTE ȘI:ȘOCANT! Ce trebuie să facă elevii de clasa a II-a conform MANUALULUI ȘCOLAR
Aducând acest studiu în sfera umană, dacă o persoană matinală și una care e pasăre de noapte au de realizat un proiect în decursul a 16 ore, s-ar putea ca amândouă să realizeze acest lucru la fel. Însă într-un cadru tradițional de la 9 la 17, persoana matinală ar putea beneficia de acel avantaj genetic, bucurându-se și de alte beneficii surprinzătoare ale sănătății.