NUTRITIE SANATATE

Musaca de cartofi cu carne tocată

thebrownlounge.com

Musacaua este un preparat cu origini în Grecia și în Orientul Apropiat.

Straturile de cartofi fierți alternează cu straturile de carne tocată, care se asamblează într-o formă și totul se coace la cuptor.

Este un preparat care nu necesită multă experiență în bucătărie, iar gustul pe care îl oferă este nemaipomenit. Pentru zilele reci de toamnă rămâne o variantă rapidă de mâncare, sățioasă și gustoasă.

CITEȘTE ȘI: Carnea pe care o putem toca acasă și modul în care o putem folosi

Musaca de cartofi cu carne tocată

Ingrediente:

  • 800 g carne tocată amestec
  • 100 ml suc de roșii
  • 400 g brânză telemea
  • 100 g unt
  • 200 ml lapte
  • 100 g cașcaval
  • 1 kg cartofi
  • 2 cepe
  • ulei
  • sare, piper

Sos Bechamel: 30 g unt, 30 g făină, 300 ml lapte

Musaca de cartofi cu carne tocată

Mod de preparare:

Se toacă cepele mărunt și se prăjesc în 4 linguri de ulei. Se adaugă carnea tocată, sare și piper după gust și se toarnă sucul de roșii.

Se lasă pe foc mic, amestecând des, până se pătrunde carnea și scade.

Pregătim sosul Bechamel. E foarte important să alegem cantitatea potrivită a ingredientelor pentru a avea consistența bună a sosului, de aceea ne putem lua după reperul 30 g unt, 30 g făină și 300 ml lapte.

Într-o cratiță mica punem untul la topit, adăugăm apoi făina și amestecăm cu telul, urmând să turnăm laptele și să amestecăm până se îngroașă.

Condimentele pentru sos sunt sare, piper alb și nucșoară, după gustul fiecăruia.

Pentru a da un gust mai special sosului, astfel încât să fie apreciat de toată lumea, am adăugat 50 g de parmezan ras.

CITEȘTE ȘI: Lasagna bolognese: Rețeta care îți merge la inimă, mai ales în zilele reci de toamnă

Se curăță cartofii și se fierb. Se scot din apă, se pasează și se freacă cu untul și laptele. La final se adaugă brânza rasă.

Se montează musacaua. Se unge cu unt o tavă întinsă.

Se întinde o treime din cantitatea de carne și se acoperă cu o treime din cantitatea de piure. Se repetă operația de încă două ori, păstrând proporțiile. Deasupra va fi un strat de piure, pe care se presară puțin cașcaval ras.

Se coace 20 minute la 170 °C.

Comentarii: