SANATATE

Muşcata, un adevărat medicament: Ce afecţiuni tratează această plantă ornamentală şi cum să o foloseşti

pestre.ro

De-a lungul timpului, medicina tradiţională folosea frunzele muşcatei, plantă ornamentală plină mereu de flori, drept leac în cazuri de diaree, abcese sau cangrene ale plămânilor, dar şi contra durerilor de gură sau reumatismale. De-a lungul timpului, cercetătorii au arătat că toate părţile muşcatei sunt terapeutice.

Flavonoidele pe care le conţine fac din muşcată o plantă excelentă pentru prevenirea şi tratamentul cancerului, datorită proprietăţii de antioxidant puternic al acestor substanţe, potrivit adevarul.ro.

Iată câteva din proprietăţile sale terapeutice: îmbunătăţeşte metabolismul, stagnează creşterea tumorilor, dizolvă pietrele şi opreşte hemoragiile. Medicina tradiţională folosea frunzele muşcatei drept leac în cazuri de diaree, abcese sau cangrene ale plămânilor, dar şi contra durerilor de gură sau reumatismale.

CITEȘTE ȘI: TRUC genial! Ce se întâmplă dacă pui o MONEDĂ DE 5 BANI în vaza cu flori

De-a lungul timpului, cercetătorii au arătat că toate părţile muşcatei sunt terapeutice. Frunzele, florile şi rădăcinile au un conţinut bogat de amidon, acizi graşi, săruri, taninuri, vitamina C, saponine, ulei eteric, alcaloizi şi flavonoide. Flavonoidele fac din muşcată o plantă excelentă pentru prevenirea şi tratamentul cancerului datorită proprietăţii de antioxidant puternic al acestor substanţe.

“Binecunoscute ca plante de apartament, muşcatele au proprietăţi curative, efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale şi antiinflamatorii. În scop terapeutic, de la muşcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne şi florile”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Infuzia de muşcată este folosită cu succes în cazul câtorva afecţiuni: detoxifiere, noduli mamari, fibrom uterin, calculi renali, acnee, cataractă şi otită.

Frunzele deţin depozite de vitamina C

S-a constat de către specialişti că muşcata are aceleaşi proprietăţi ca ale usturoiul şi ceapă, poate chiar mai mult.

Pentru prepararea unui remediu nu se folosesc doar rădăcinile şi şi florile, frunzele şi tulpină. Rădăcina este bogată în amidon, glucide, amidon, flavonoide, saponine şi alte substanţe benefice. Frunzele deţin depozite de vidamia C, ulei etilic, glucoza şi carotina.

CITEȘTE ȘI: Invazia gândacilor urât mirositori. Cât de nocivi sunt și cum putem scăpa de ei

Unguentele şi uleiul de muşcată se folosesc la afecţiunile respiratorii în mod particular bronşită, este un cunoscut tratament naturist pentru hipertiroidie, în limbaj popular aşa-numită guşă, ceaiul din frunze de muşcată este antidiuretic şi detoxifiant.

În tradiţia populară se crede că ceaiul de muşcată este un bun tratament pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Baia din rădăcină de muscata este recomandată persoanelor care suferă de afecţiuni ale pielii. Muşcata tratează chiar şi insomniile şi stările de nevroză.

Medicii ne sfătuiesc însă să cerem sfatul specialiştilor, înainte de începerea oricărui tratament, chiar şi pe bază de plante.

Comentarii: