Folosiți în alimentație de două mii de ani, napii sunt nu doar un adaos care să dea consistență mâncărurilor, ci au și o mulțime de beneficii pentru sănătate, datorate nutrimentelor din compoziție. Cu un conținut de fosfor, calciu, potasiu și vitamina C, napii sunt, în plus, bogați în fibre și săraci în calorii.
Previn ateroscleroza
Nivelul crescut de potasiu și de fibre din napi ajută la reducerea presiunii din vasele de sânge și la reglarea tensiunii. Acest lucru previne dezvoltarea aterosclerozei, apariția unui infarct sau a unui accident vascular cerebral, dar contribuie și la reglarea colesterolului, prin reducerea LDL-ului (colesterolul rău).
CITEȘTE ȘI: ‘Băbeşti’, dar eficiente: Leacurile cu usturoi care combat gripa şi răceala
Accelerează metabolismul
Procesele hormonale și enzimatice din corp se desfășoară cu succes în compania vitaminelor din familia B-urilor. Napii vin cu o doză bună de B complex, iar consumul lor duce la buna funcționare a organelor, accelerând metabolismul și contribuind la menținerea echilibrului hormonal.
Ajută la digestie
Cum fibrele sunt esențiale în procesul de digestie, napii sunt aliați de nădejde când e vorba de tratamentul constipației, al crampelor și al balonării. E bine de reținut că o alimentație bogată în fibre trebuie însoțită de o hidratare corespunzătoare, cel puțin 6 pahare cu apă zilnic.
Întăresc oasele
Calciul ajută la creșterea și păstrarea masei osoase din corp, fiind esențial în creșterea densității oaselor. Mai ales odată cu înaintarea în vârstă, când crește riscul de artrită și osteoporoză, e bine să consumăm alimente care întăresc oasele, iar napii sunt o alegere excelentă.
CITEȘTE ȘI: Planta despre vorbeşte şi Biblia: Vindecă numeroase boli şi previne cancerul
Luptă împotriva inflamațiilor
Acizii grași omega-3 și vitamina K din componența napilor le sunt de folos mai ales celor care suferă de afecțiuni inflamatorii, precuma artrita sau guta. Napii reduc inflamația și ajută în calmarea durerilor de natură cronică. Napii pot fi consumați cruzi, copți, fierți, în salate, supe sau tocănițe.
Comentarii: