Nivelul acesta al colesterolului ne protejează împotriva demenței

Nivelul acesta al colesterolului ne protejează împotriva demenței. Nivelul colesterolului și demența sunt strâns legate. Un amplu studiu științific a arătat că menținerea unor niveluri moderate de colesterol „rău” (LDL) în sânge nu numai că reduce riscul de boli de inimă, dar protejează și creierul de apariția demenței, inclusiv a bolii Alzheimer, potrivit The Health.

Nivelurile de colesterol și relația lor cu demența

Oamenii de știință au descoperit că intervalul LDL ideal pentru sănătatea cognitivă este de la 1,8 la 3,4 mmol/L (70-130 mg/dL). Studiul, publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, subliniază că reducerea excesivă a colesterolului LDL la niveluri sub 0,8 mmol/L nu oferă efecte benefice suplimentare.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul pe care trebuie să-l bei în fiecare zi: Reduce glicemia și colesterolul

„Nivelurile scăzute de LDL sunt asociate semnificativ cu un risc redus de demență, inclusiv demența legată de boala Alzheimer, terapia cu statină oferind efecte protectoare suplimentare”, se arată în publicație.

Este cunoscut faptul că nivelurile ridicate de HDL (adesea numit colesterol „bun”) sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă. Cu toate acestea, într-o serie de studii recente, oamenii de știință au descoperit o legătură între nivelurile ridicate de HDL și o serie de probleme de sănătate.

Această relație ar putea fi explicată prin faptul că, în sistemul nervos central, livrarea de lipide către neuroni prin intermediul lipoproteinelor cu densitate ridicată sprijină sinteza de noi membrane și poate juca un rol semnificativ în repararea conexiunilor sinaptice în afecțiunile neurodegenerative. Cu toate acestea, la niveluri foarte ridicate, HDL-ul plasmatic își poate schimba structura și poate fi dăunător pentru sănătate, deși mecanismele exacte rămân neclare.

Studiu nou: Medicamente care cresc riscul de demență

Un studiu populațional efectuat pe aproape două milioane de rezidenți danezi pe o perioadă de 19 ani a confirmat că utilizarea pe termen lung a inhibitorilor pompei de protoni este asociată cu un risc semnificativ crescut de demență. Studiul a arătat, de asemenea, că riscul depinde de vârstă la momentul diagnosticării – acesta fiind cu atât mai mare cu cât demența a fost detectată mai devreme. Raportul lucrării este publicat în revista Alzheimer’s & Dementia.

CITEȘTE ȘI: Tipul de nuci care are un mare efect asupra colesterolului: Scad riscul de a face diabet sau boli de inimă

Inhibitorii pompei de protoni sunt utilizați pentru a trata ulcerul gastric, boala de reflux gastroesofagian (arsuri cronice la stomac) și gastrita. Aceste medicamente blochează ireversibil faza proton-potasiu AT din celulele parietale ale stomacului, care este responsabilă de producerea acidului clorhidric. Numărul persoanelor care iau IPP crește în fiecare an.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro