Când iei medicamente, pastilele încep un traseu lung către stomac, unde sunt dizolvate și absborbite în sânge. Dar absorbția substanțelor active poate dura de la 30 de minute până la o oră, iar efectul lor se lasă așteptat.
Un studiu realizat la Universitatea John Hopkins din Maryland, SUA, publicat de revista ”Știința fluidelor” aduce detalii surprinzătoare despre efectele pastilelor și procesele din organism care sunt activate când iei medicamente.
Așa cum se știe, medicamentele sunt dizolvate în stomac, iar substanțele active ajung din intestinul subțire în fluxul sanguin de unde sunt distribuite către organele vitale. Cercetătorii de la Universitatea de Medicină John Hopkins au vrut să înțeleagă cât de bine se absorb medicamentele și care este cea mai bună metodă să le luăm.
Astfel, ei au descoperit că medicamentele se absorb mult mai repede dacă ne întindem pe pat, pe partea dreaptă, imediat după ce luăm o pastilă. Medicamentele se dizolvă mult mai repede în stomac, decât dacă le luăm stând în picioare, potrivit libertateapentrufemei.ro.
CITEȘTE ȘI: Ai grijă cu ce iei pastilele: Băuturile care scad efectul medicamentelor
Cum să iei medicamente corect!
Pastilele se absorb mai lent în organism, iar efectul lor este întârziat, față de injecții. Cu toate acestea, toți pacienții preferă pastilele în locul medicamentelor injectabile.
”Am fost surprins să descopăr cât de importantă este postura corpului când iei medicamente și ce efect are asupra ratei de absorbție”, a declarat Rajat Mittal, cercetător în domeniul dinamicii fluidelor de la Universitatea John Hopkins. ”Niciodată nu m-am gândit dacă iau pastilele corect sau greșit, dar acum mă gândesc la postura corpului ori de câte ori trebuie să iau medicamente”, a subliniat Mittal.
Cercetătorii americani au realizat mai multe simulări în care au testat patru poziții ale corpului. Ei au observat că, dacă stăm întinși pe partea dreaptă, pastilele ajung mult mai repede în partea cea mai ”adâncă” a stomacului unde sunt dizolvate de două ori mai repede decât dacă am sta drepți în picioare sau întinși în pat pe spate.
Pe de altă parte, dacă stai întins pe pat pe partea stângă a corpului când iei medicamente, pastilele sunt dizolvate de 5 ori mai încet, decât dacă stai în picioare.
Efectul pastilelor trebuie să fie cât mai rapid
Persoanele în vârstă și pacienții cu dureri mari au nevoie ca medicamentele pe care le iau să acționeze cât mai repede pentru a reduce durerile, inflamația și presiunea asupra organelor.
Poate că nu contează cât de repede se absorb pilulele cu vitamine, dar pastilele antiinflamatoare și analgezice sau medicamentele care ajută inima, tiroida, ficatul sau rinichii trebuie să acționeze cât mai repede. Cu cât efectul lor este întârziat, cu atât organismul are de suferit, iar procesul de vindecare poate fi întârziat.
CITEȘTE ȘI: Medicamentele care scad nivelul zahărului din sânge: Pot duce la instalarea hipoglicemiei
Studii mai vechi au demonstrat că digestia și absorbția substanțelor nutritive se face mult mai repede și mai bine, dacă stăm pe partea dreaptă când ne odihnim după o masă copioasă. De asemenea, absorbția substanțelor active din medicamente se face mai rapid dacă ne întindem în pat pe partea dreaptă.
Spre exemplu, dacă un analgezic obișnuit precum algocalminul își face efectul într-o jumătate de oră, dacă te întinzi 10 minute pe partea dreaptă imediat după ce iei pastila, vei simți efectul ei într-un sfert de oră și vei scăpa mai repede de migrene, dureri de cap sau amețeli.
Comentarii: