NU doar cartofii: Încă două legume care se transformă în otravă atunci când sunt prăjite. Aceste legume par inofensive, dar temperaturile ridicate le transformă într-o sursă de substanțe periculoase. Primii pe listă sunt cartofii. La prăjire, amidonul se descompune în acrilamidă, o neurotoxină care se acumulează în ficat.
Cu cât crusta este mai închisă la culoare, cu atât concentrația substanței otrăvitoare este mai mare, relatează The Health Site. Portalul de sănătate semnalează alte două legume care se transformă în otravă atunci când sunt prăjite.
Legume care se transformă în otravă atunci când sunt prăjite
Acrilamida se formează la 120 de grade, iar într-o tigaie temperatura ajunge la 200 de grade. Consumul regulat de cartofi prăjiți crește riscul de cancer de 1,5 ori.
CITEȘTE ȘI: De ce cartofii prăjiți sunt un mare pericol pentru sănătate: Boala pe care acest preparat o poate declanșa
Ardeiul dulce
A doua legumă este ardeiul dulce. Pereții săi subțiri se carbonizează rapid, eliberând benzopiren. Această substanță se găsește în fumul de țigară și în gazele de eșapament. La prăjirea în ulei vegetal, benzopirenul se formează după numai 3-4 minute.
Dovlecelul
Al treilea produs periculos este dovlecelul. Nitrații pe care îi conțin se transformă în nitrozamine, compuși care deteriorează ADN-ul atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate. Cei cărora le place să facă dovlecei la grătar sunt deosebit de expuși riscului: focul deschis accelerează reacția de 3 ori.
Cum să reduceți riscul pentru sănătate atunci când prăjiți legume?
Înainte de prăjire, înmuiați cartofii în apă timp de 30 de minute – acest lucru va elimina o parte din amidon. Prăjiți ardeii și dovleceii într-o tigaie antiaderentă fără ulei sau coaceți-i în cuptor la o temperatură sub 180 de grade. O alternativă este prăjirea rapidă timp de 2 minute, amestecând constant.
Nu refolosiți niciodată uleiul în care ați prăjit legume, deoarece acesta conține concentrați de substanțe cancerigene. Dacă nu puteți evita prăjirea, combinați legumele cu broccoli sau sparanghel – antioxidanții lor vor neutraliza o parte din toxine.
Mai multe despre efectele nocive ale cartofilor prăjiți
Prăjirea cartofilor direct în ulei poate crea grăsimi nesănătoase, în special grăsimi trans și grăsimi oxidate. Numeroase probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, inflamații și colesterol ridicat, au fost legate de aceste grăsimi.
CITEȘTE ȘI: De ce nu e indicat să mănânci pâine prăjită: Efectul pe care îl are asupra glicemiei
Atunci când cartofii sunt prăjiți excesiv, ei absorb mai mult ulei, ceea ce crește numărul de calorii pe care le conțin. Iar acest lucru duce la creșterea în greutate.
Nutrienții din cartofii prăjiți pot fi pierduți în timpul procesului lung de prăjire, ceea ce îi face mai puțin bogați în nutrienți decât omologii lor copți sau fierți.
Pentru persoanele cu stomac sensibil sau cu probleme digestive, cartofii prăjiți pot provoca tulburări intestinale, balonare și durere.
Comentarii: