SANATATE

NU doar demență – un medic a dezvăluit ce probleme indică faptul că uiți

Foto: Pinterest.com

NU doar demență – un medic a dezvăluit ce probleme indică faptul că uiți. A uita este un simptom alarmant care este prezent în tabloul clinic al demenței . Dar această problemă nu este legată doar de boala menționată. Ea poate fi un simptom al unor boli care, la prima vedere, nu au nimic de-a face cu creierul și cu funcția cognitivă.

NU doar demență – un medic a dezvăluit ce probleme indică faptul că uiți

Neurologul rus Dr. Tamadaeva a dezvăluit ce trădează uitarea – poate fi un simptom al diabetului, al problemelor tiroidiene și al deficiențelor grave din organism.

CITEȘTE ȘI: Carnea care blochează pierderea memoriei: Descoperirea făcută de cercetătorii americani

Ce trădează uitarea?

„Oboseala acumulată se poate manifesta prin uitare, precum și multe boli care perturbă funcționarea creierului, a inimii, a glandei tiroide și a rinichilor”, spune medicul.

Problemele de memorie sunt asociate cu boala Alzheimer, care este un tip comun de demență. Cu toate acestea, uitarea poate fi un simptom al multor tulburări și boli grave, nu doar al problemelor cognitive legate de vârstă.

Neurologul Dr. Tamadaeva notează că, în viața de zi cu zi, uitarea este adesea o consecință a faptului că o persoană trăiește mult timp într-un regim de sarcini, tensiune și stres, se odihnește puțin, nu doarme suficient, nu schimbă mediul de rutină și este lipsită de emoții pozitive.

„Funcția creierului se deteriorează și memoria poate avea de suferit în cazurile în care există epuizare nervoasă, situații stresante, depresie, lipsă cronică de somn, abuz de alcool și consum de substanțe toxice, anestezie generală și medicamente”, împărtășește Dr. Tamadaeva, comentând motivele non-patologice ale uitării.

De asemenea, medicul adaugă că calitatea memoriei poate avea de suferit în condițiile unei alimentații inadecvate, neechilibrate, atunci când organismul uman nu primește vitaminele necesare (de exemplu, vitaminele din complexul B), oligoelementele (fier) și nutrienții (carbohidrați și acizi grași) din alimente.

În plus, uitarea se poate datora unor motive patologice. Capacitatea de a-și aminti se deteriorează din cauza leziunilor cerebrale traumatice, aterosclerozei cerebrale, diabetului și bolilor tiroidiene.

Uneori, problemele de memorie apar din cauza unor probleme precum insuficiența cardiacă, respiratorie sau renală.

Bolile cerebrale reprezintă o categorie separată. O persoană poate suferi de probleme de memorie după ce a avut encefalită sau meningită, precum și demență cauzată de procesele degenerative legate de vârstă la nivelul creierului.

CITEȘTE ȘI: Vitamina cea mai importantă pentru memorie: Efectul pe care îl are asupra creierului

Neurologul sfătuiește să se apeleze la ajutorul unui specialist dacă: problemele de memorie devin din ce în ce mai semnificative și se manifestă nu numai în legătură cu evenimente pe termen lung, ci și cu ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi; uitarea împiedică o persoană să își desfășoare activitățile zilnice, să lucreze și să comunice normal cu alte persoane, potrivit actualno.com.

Comentarii: