SANATATE

Nu e chiar atât de simplu să vă apărați de ultraviolete! Medicii vă spun cum să vă alegeți corect cremele de protecție solară

sursa: suntmamica.ro

Ca unul care are un mare dinte împotriva căldurii, a caniculei și a temperaturilor toride, dacă aș putea să dau skip acestor luni de vară, vă spun sincer că aș da cu ambele mâini. Chit că s-ar scurta vacanța mare, chit că aș munci mai mult, nimic nu se compară cu statul la umbră când în România se topește și asfaltul sub picioarele noastre. Dar știu că practic e inutil, așa că mai bine să ne orientăm asupra a ceea ce ne folosește. Și anume, cum să ne alegem corect protecția solară…

Și avem pe portalul ”Ce se întâmplă, doctore?” informații de care să ținem cont. Zic ei că este bine să optăm pentru o cremă cu protecţie solară în spectru larg sau în mai multe spectre pentru UVB şi UVA. Ingredientele cu protecţie în spectru larg includ benzofenone (oxibenzonă), cinamaţi (cinamat de octilmetil şi cinoxat), sulizobenzonă, salicilaţi, dioxid de titan, oxid de zinc, avobenzonă şi ecamul (Mexoryl SX).

Pentru marea majoritate a oamenilor, SPF 15 este foarte bun, dar persoanele care au o piele foarte sensibilă, un istoric familial al cancerului de piele sau condiţii cum ar fi lupus – care cresc sensibilitatea la lumina soarelui – ar trebui să ia în considerare SPF 30 sau mai mare.

Citește și: Care sunt ţânţarii cei mai periculoşi? Cum ne putem feri de boala transmisă de virusul West Nile

Ce să folosiți pe uscat și în apă

Experții susțin că trebuie să țineți cont de faptul că în funcţie de cât de mare este SPF, cu atât mai mare va fi şi beneficiul. E bine totuşi, de știut că SPF 30 nu este de două ori mai puternic decât SPF 15. În timp ce SPF 15 filtrează 93% din UVB, SPF 30 filtrează 97%, doar o uşoară îmbunătăţire.

Se schimbă situația atunci când vă petreceți cel mai mult timp în apă, este imperios să dețineți o cremă cu protecţie solară împotriva apei şi a transpiraţiei. FDA afirmă faptul că nivelul SPF din protecţia solară rezistentă la apă în rămâne eficient 40 de minute la intrarea în apă şi foarte rezistent la apă înseamnă că rezistă 80 de minute de înot. Aceste produse de protecţie solară nu sunt în nici un fel impermeabile la apă, așa că din când în când, trebuie să mai aplicați un strat de cremă care s-a cam dus după baie.

Persoanele care suferă de afecţiuni delicate ale pielii cum ar fi rozaceea, pot beneficia de utilizarea protecţiei solare destinată copiilor. Iar pentru copii sunt recomandate cremele care conţin dioxid de titan sau oxid de zinc în loc de produse chimice. De evitat total produsele cu alcool, parfum sau conservanţi, mai spun specialiștii pe portalul ”Ce se întâmplă, doctore?”.

Comentarii: