De ce unii oameni nu pot râgâi? Poate fi tratată această afecțiune dureroasă?
Incapacitatea de a eructa poate să nu pară mare lucru, dar este de fapt o problemă gravă de sănătate care poate provoca dureri severe în piept și abdomen. Iată un posibil tratament.
De ce unii oameni nu pot râgâi? Poate fi tratată această afecțiune dureroasă?
Oamenii de știință israelieni au prezentat cazul unui tânăr de 37 de ani, Jonathan Makrov, din Moshav Nataf, lângă Ierusalim, care nu a putut să râgâie niciodată. Poate că nu sună mare lucru, chiar poate să pară puțin amuzant, dar Jonathan a suferit foarte mult din cauza acestei probleme.
CITEȘTE ȘI: Simptomele care anunță lipsa de fier: Nu te-ai aștepta la unele dintre ele
După fiecare masă, avea dureri în piept și abdomen.
„Mi-a afectat toată viața. De fiecare dată când mâncam, sufeream dureri chinuitoare și trebuia să stau întins aproape o oră după aceea. Fiecare doctor pe care l-am consultat nu a putut găsi sursa problemei și mulți mi-au respins preocupările și nu mi-au înțeles durerea”, a spus Makrov, potrivit Jerusalem Post.
Makarov a decis să nu renunțe totuși și a început să-și investigheze problema. A găsit un articol online al unui cercetător american care a injectat Botox la 50 de pacienți care sufereau de simptome similare.
Makarov a apelat la dr. Yael Shapira Glitz, supervizorul serviciului de tulburări de deglutiție de la Centrul Medical Kaplan din Rehovot, și a cerut opțiuni de tratament.
Glitz, care cunoștea procedura botox, i-a cerut mai întâi lui Jonathan să facă o serie de teste pentru a exclude orice alte posibile probleme medicale.
„Înainte de a lua o decizie finală cu privire la tratament, am efectuat teste cuprinzătoare, inclusiv gastroscopie, pentru a exclude alte cauze ale plângerilor sale, cum ar fi o hernie sau o boală de reflux”, a spus ea.
„Am început tratamentul cu Nexium, un medicament pentru arsuri la stomac, pentru a vedea dacă există vreo îmbunătățire”, a adăugat Glitz.
Deoarece îmbunătățirea a fost marginală, ea a decis să efectueze tratamentul inovator și să injecteze Botox în esofagul lui Jonathan.
Tratamentul cu Botox
„În procesul de înghițire, fie că suntem conștienți sau nu, înghițim aer, pe care apoi îl eliberăm prin eructare. Dacă se acumulează mult aer, atunci pereții stomacului sunt întinși și acest lucru produce disconfort, balonare abdominală, durere și exces de gaz”, a adăugat Glitz.
„Esofagul are doi gardieni, superior și inferior. Cel superior leagă faringele de esofag și cel inferior esofagul și stomacul. Ambele părți trebuie să se deschidă pentru ca noi să putem eructa. La pacienți precum Jonathan, dintr-un motiv care nu ne este în întregime clar, poarta de sus nu se deschide în timpul eructatului. Botoxul paralizează mușchiul inelar superior, făcând posibilă eructarea”, a declarat Dr. Yael Shapira Glitz.
CITEȘTE ȘI: Banalul sughiț te poate trimite la doctor: Când e nevoie de intervenție medicală
La trei săptămâni de la procedură, Makarov a simțit o schimbare semnificativă: „A doua zi eram o altă persoană. Dintr-o dată, am putut să fac ceea ce alții văd ca o funcție de bază. Parcă ar fi pornit un buton care mișca ceva pentru mine. Este o schimbare drastică a vieții.”
Makarov a adăugat că „a trimis deja mai mulți pacienți la dr. Glitz.
Glitz a declarat că Botoxul este un tratament temporar, dar, în ciuda acestui fapt, studiul american arată că majoritatea pacienților nu au avut nevoie de o altă injecție. Progresul lui Makarov este monitorizat și medicii vor vedea dacă este necesar un tratament suplimentar.
Comentarii: