Sciatica este o afecțiune foarte frecventă. Aproximativ 40% dintre oameni se confruntă cu sciatică cândva în timpul vieții, potrivit statisticilor. Durerea de spate este al treilea cel mai frecvent motiv pentru care oamenii își vizitează medicul.
Sciatica este o afecțiune caracterizată de dureri ce pleacă din zona lombară, fese și cuprind coapsele până la genunchi, fiind însoțite de o senzație de arsură. Nervul sciatic este alcătuit din nervii spinali amplasați în regiunea lombară, dar și în zona osului sacral, deci senzația de durere sau arsură se pot instala chiar și în acea zonă.
Cum se manifestă sciatica
Oamenii descriu durerea de sciatică în moduri diferite, în funcție de cauza acesteia. Unii oameni descriu durerea ca fiind ascuțită. Alții descriu această durere ca o „arsură”, „electrică” sau „înjunghiere”.
Durerea poate fi constantă sau poate apărea și dispărea. De asemenea, durerea este de obicei mai severă în picior în comparație cu partea inferioară a spatelui. Durerea se poate agrava dacă stai în picioare perioade lungi de timp, când te ridici și când îți răsuciți partea superioară a corpului. O mișcare forțată și bruscă a corpului, cum ar fi tusea sau strănutul, poate, de asemenea, agrava durerea.
Durerea poate fi blândă, în primă fază sub formă de furnicături, ca apoi să se transforme eventual, în durere insuportabilă, uneori chiar paralizantă. Când durerea se exprimă și la nivel lombar și a părții posterioare a fesei și a coapsei, pacienții pot recurge la o poziție antagică – ” aplecată” când se deplasează sau chiar la imobilizare la pat, potrivit doc.ro.
Sciatica apare de cele mai multe ori odată cu o afecțiune la nivelul vertebrelor, o discopatie sau chiar hernia de disc, iar durerea este generată de faptul că discurile coloanei vertebrale pot apăsa pe nervul sciatic. Durerile pot dispărea, în unele cazuri, în câteva săptămâni, în timp ce în alte situații pot persista luni întregi.
CITEȘTE ȘI: Te doare șoldul și nu știi de ce? Factorii care afectează nervii din această zonă
Remedii pentru durerile cauzate de nervul sciatic
Înainte de a recurge la orice remediu acasă este bine să faci o vizită la un medic ortoped, neurolog sau reumatolog și să efectuezi un RMN de coloană pentru a te asigura că nu este o hernie de disc cu indicație chirurgicală de urgență. Dacă nu este vorba de așa ceva, atunci pot apela la unele măsuri ce ameliorează durerea:
Remediile folosite prin aplicare topică
Plasturii sau cremele pe bază de ardei iute sau piper cayenne conțin capsaicină, o substanță care încălzește locul, destinde musculatura contractată și calmează durerile de spate.
Un avantaj al acestor remedii este că pot fi folosite oricând și menținute la locul dureros fără să producă efecte secundare, mai ales dacă sunt aplicate peste un tricou. În cazul aplicării locale direct pe piele și menținerii lor pot provoca unele iritații.
Plasturii cu atiinflamator
Ca și plasturii cu efect hipertermic, acești plasturi se pot procura de la farmacie și constau în microfilme ce conțin ibuprofen, precum acestea, cu o mare absorbție locală, putând să facă minuni în unele cauze. Se pot menține câteva ore- conform indicațiilor de pe prospect.
Unguentele cu antiinflamator
Sunt disponibile sub formă de geluri sau unguente care sunt eficiente, cu grijă însă că pot irita pielea în cazul reaplicărilor repetate.
Apelează la ajutorul unui chiropractician sau osteopat
În România osteopații sunt priviți încă cu scepticism, însă rezultatele pe care le poți obține cu ajutorul unui asemenea medic sunt uimitoare. Prin chiropractică se rearanjează, prin masarea coloanei vertebrale după tehnici precise, discurile vertebrale. Durerile de spate pot fi ameliorate sau chiar eliminate definitiv cu ajutorul unui medic osteopat priceput, despre care știți că este acreditat și membru al Colegiului de profil.
Folosește acupunctura
Specifică medicinei chineze, acupunctura este eficientă în tratarea multor afecțiuni, printre care și a durerilor cauzate de nervul sciatic. Studiile realizate în domeniu au dovedit că acupunctura cu ace încălzite este eficientă în ameliorarea sciaticii. Există o serie de cabinete unde practicanții sunt medici specializați în medicină alternativă și acupunctură, precum și Institute de medicină alternativă homeopatie și acupunctură.
Practică yoga
Un studiu a dovedit că yoga reduce cu 64% durerile de spate. Yoga întărește mușchii și îmbunătățește flexibilitatea așa că persoanele care se știu că suferă de sciatică au de castigat de pe urma acestei practici de origine hindusă atunci când, după ce durerile se remit, adoptă un astfel de program în mod susținut.
Practică pilates
Dacă ești un împătimit al sporturilor și obișnuiești să faci sărituri, ridicări de greutăți, alergare tip sprint, sporturi extreme (wake board, snow board etc.) află că din păcate aceste mișcări mai dure forțează elasticitatea coloanei și oricând criza dureroasă de nerv sciatic poate reapărea. Este cazul să te reorientezi, mai ales după un episod dureros, către alt tip de sport susținut, iar pilatesul poate să te ajute prin fortificarea musculaturii paravertebrale, abdominale și a zonei pelviene.
Folosește comprese
Compresele calde sau reci pot fi de ajutor atunci când încerci să scapi de durerile cauzate de sciatică. Tratamentele termice vor crește fluxul de sânge în zonă, ceea ce poate accelera vindecarea. De asemenea, căldura va relaxa mușchii pentru a permite o întindere ușoară care poate ajuta la ameliorarea durerii.
Folosește comprese calde sau reci aplicate preț de 15 minute și observă modul în care organismul reacționează. Dacă observi că durerea reacționează mai bine la rece, folosește numai comprese reci, însă dacă observi o ameliorare atunci când folosești comprese calde, mizează pe acestea, durerea fiind mai degrabă generata de o contractura asociată lezării nervului.
Aplică gheață
Un alt mod de a aplica rece pe o zonă dureroasă este cu ajutorul unor cuburi de gheață. Pune câteva cuburi de gheață într-un prosop, apoi, folosind mișcări circulare, masează partea inferioară a spatelui. Evită partea osoasă a coloanei vertebrale. Masează cel mult 10 minute și așteaptă cel puțin o oră între masaje.
Este în regulă să încerci câteva întinderi ușoare între aplicațiile de gheață, deși ar fi mai bine să aștepți aproximativ o jumătate de oră pentru ca zona să se încălzească. Trei până la cinci aplicații pe zi pot ajuta la ameliorarea durerii.
Folosește gheara-diavolului
Planta care poartă numele de gheara-diavolului are proprietăți antiinflamatoare și efecte comparabile cu ibuprofenul. Persoanele care suferă de ulcer ar trebui însă să evite această plantă.
Practică kinetoterapie
Chiar dacă exercițiile fizice sunt ultima ta grijă atunci când ai dureri cauzate de nervul sciatic, gimnastica medicală, care poartă și denumirea de kinetoterapie, este mai utilă decât ai crede. Exercițiile fizice stimulează circulația sangvină și atenuează durerea. Dacă durerile sunt atât de puternice încât nu poți face exerciții, încearcă să înoți sau să faci aerobică în apă, întrucât acest tip de mișcare nu pune multă presiune pe spate.
Medicamentele calmante
Medicamentele analgezice non-opioide precum antiinflamatoarele nesteroidiene și cele pentru relaxarea musculară pe care le prescrie medicul te vor ajuta să scapi de durerile provocate de nervul sciatic, alături de cremele antiinflamatoare aplicate local. Medicul ar mai putea prescrie și medicamente destinate durerii neuropate, precum și doze mici de antidepresive triciclice.
Fă întinderi
Include în rutina ta zilnică întinderile. Acestea sunt o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți flexibilitatea coloanei vertebrale și amplitudinea de mișcare. În plus, majoritatea întinderilor sunt suficient de simple pentru a fi făcute în timp ce vizionezi știrile sau filmul preferat.
CITEȘTE ȘI: Pastilele care nu trebuie să îți lipsească din casă: Cele mai eficiente 10 analgezice
Nu uita de mișcare!
Mulți oameni cu sciatică se odihnesc în pat sau se lasă pe spate într-un scaun, crezând că acest lucru îi va ajuta să se vindece. Specialiștii atrag atenția că acest obicei nu este deloc de ajutor!
Este bine să te odihnești în primele două zile după ce începe durerea de sciatică; după aceea, statul în pat de obicei înrăutăţeşte lucrurile. Mișcarea te ajută în mai multe moduri:
- Îți întărește mușchii, ceea ce ajută la susținerea coloanei vertebrale.
- Poate îmbunătăți flexibilitatea și gama de mișcare.
- Îmbunătățește fluxul de sânge în toate zonele corpului, inclusiv în zonele rănite, ceea ce grăbește vindecarea.
- Reduce percepția durerii.
Dacă ai sciatică, mișcă-te cât poți de mult cât poți de repede. Dacă mișcarea pare să înrăutățească durerea, cel mai bine este să consultați un medic și să discuți cu el despre ce se întâmplă.
Odată ce sciatica este sub control, continuă să faci zilnic mișcae pentru a reduce probabilitatea ca aceasta să revină. Statul prelungit poate crește riscul de sciatică și, de asemenea, poate agrava sciatica odată ce ai fost diagnosticat.