Dacă te confrunți cu insomnia, îți propunem să îți îndrepți atenția spre câteva remedii naturiste prin care să combați această problemă, cum ar fi ceaiurile și un ritual de relaxare în fiecare seară.
Insomnia este o tulburare de somn des întâlnită; persoanele afectate fie nu pot adormi decât foarte greu, fie se trezesc prea devreme și nu mai pot adormi la loc. Rezultă astfel un somn neodihnitor sau insuficient sau ambele, iar somnul de proastă calitate are repercusiuni asupra stării de sănătate și a funcționării normale de zi cu zi.
Insomnia poate fi acută, pe termen scurt sau poate fi cronică, pe termen mai lung. Insomnia acută este frecventă, cauzată de stresul la locul de muncă sau în viața de familie, sau și-și, ori de un eveniment traumatic. De obicei, insomnia acută durează câteva zile până la câteva săptămâni, potrivit doc.ro.
Un somn odihnitor necesită un ritual înainte de culcare
Există câteva secrete pentru un somn liniștit, printre care și un ritual înainte de culcare, pe care să îl respecți în fiecare seară. Fie că e vorba despre ritualul tău de înfrumusețare, de jumătate de oră de lectură, timpul petrecut împreună cu cei mici și o carte de povești sau o discuție relaxantă cu partenerul de viață, încearcă să ai același program în fiecare seară. Această rutină îți va obișnui organismul cu o anumită oră de culcare și cu anumite gesturi sau activități care îl anunță apropierea acesteia.
În principiu, evită activitățile solicitante seara, nu face sport și nu mai mânca nimic cu cel puțin două ore înainte de culcare. Eliberează-ți mintea de gândurile negative, de problemele de la birou și concentrează-te pe timpul oferit ție și familiei tale. Iar ca totul să fie și mai ușor, adaugă în ritualul tău de seară și un ceai, care să te ajute să adormi mai rapid. Toate aceste trucuri, aplicate zi de zi, te pot ajuta ca în scurt timp să scapi de insomnie.
Ceaiurile, remedii naturiste din plante pentru insomnii
Iată câteva ceaiuri care să te ajute să dormi mai bine, să nu te mai trezești noaptea și să-ți fie greu să adormi la loc:
Ceaiul de tei
Ceaiul de tei are o aromă delicată și este popular, în special în România, pentru efectele calmante. Fiindcă este și foarte accesibil, poți cumpăra chiar tu flori de tei de la piață sau să le culegi direct, apoi să le usuci și depozitezi în cutii pentru ceai. Ceaiul de tei are și ușoare proprietăți antispatice și antistres.
Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel este, de asemenea, unul dintre remediile naturiste cele mai des folosite pentru insomnii, fiind potrivit chiar și pentru bebelușii cu vârste de peste 6 luni. Mușețelul are efect antiinflamator, antispastic, antistres și antibacterian. Florile sunt albe, cu mijlocul galben, și au o aromă specifică.
Ceaiul de lavandă
Ceaiul de lavandă este unul dintre cele mai puternice sedative naturale, folosit nu doar pentru insomnii, ci și în caz de stres cronic și oboseală accentuată. Este o plantă puternic aromată, în cazul căreia te vei putea bucura și de efectele relaxante ale aromoterapiei. În timp ce bei acest ceai, bucură-te din plin și de mirosul lui.
Ceaiul de floarea pasiunii
Ceaiul de floarea pasiunii nu este încă suficient de popular la noi, însă și-a dovedit eficacitatea în cazul persoanelor cu tulburări de somn. Floarea pasiunii influențează sistemul nervos prin eliminarea stresului și poate fi un bun antidepresiv, recomandat, în plus, și pacienților cu anxietate. Deși este destul de aromat și se poate să nu îți fie pe plac de la prima încercare, nu ceda tentației de a-l îndulci cu zahăr.
Ceaiul de magnolie
Ceaiul de magnolie este, de asemenea, mai puțin utilizat în România, dar este folosit ca ajutor natural pentru somn în multe forme de medicină tradițională, deoarece planta conține honokiol și magnolol, doi compuși care au efecte sedative. Deși cercetările cu participanți umani sunt reduse ca număr, unele studii mai vechi pe animale au descoperit că atât honokiolul, cât și magnololul ajută la inducerea somnului și la reducerea insomniei.
Potrivit unui studiu la care au luat parte femei care au născut recent, consumul de ceai de magnolie timp de 3 săptămâni a îmbunătățit semnificativ calitatea somnului, reducând și depresia, în comparație cu starea femeilor dintr-un grup de control care nu au consumat acest ceai.
Cu cât timp înainte de culcare ar trebui să-mi beau ceaiul?
Acordă-ți suficient timp să stai și să te bucuri de ceai și, de asemenea, ca să apuci să folosești și toaleta înainte de culcare, pentru ca vezica plină să nu te trezească în timpul nopții. Ca regulă generală, aportul de lichide ar trebui redus cu cel puțin 2 ore înainte de culcare, deși sunt persoane care pot bea un ceai cu o oră înainte de culcare fără să mai aibă nevoie la baie până dimineața. Află care este situația în cazul tău și apoi respectă ora de băut ceaiul.
CITEȘTE ȘI: Ce spune despre tine starea de tresărire în somn: Când devine o problemă de sănătate
Câte căni de ceai trebuie să beau ca să scap de insomnii?
Cantitatea de ceai pe care ar trebui să o bei pe zi depinde de recomandările de pe ambalajul produsului și de indicațiile medicului. O cană cu ceai savurată cu o oră-două înainte de culcare este suficientă pentru mulți oameni, dar alții pot avea nevoie să mai bea o cană și în timpul zilei.
În principiu, e bine să începi cu o cantitate mai mică pentru a-ți evalua toleranța și a preveni eventualele efecte secundare și, eventual, să o mai crești pe parcurs. Atenție, însă, consumul unei cantități mai mari de ceai înainte de culcare poate crește riscul de urinare frecventă în timpul nopții, cee ce, evident, îți va strica somnul.
Comentarii: