SANATATE

Nu lăsați furia să vă controleze! Câteva sfaturi despre cum să vă struniți nervii

Că sunteți colerici, temperamentali, probabil că fiecare în parte știe clar cum stau lucrurile. Că unora le sare țandăra, pe românește, mai repede, chiar și din nimicuri, se poate observa cu ochiul liber.

Dar cum combatem furia? Cum să o controlăm înainte să apuce ea să ne controleze? Am citit și am găsit niște ponturi pe care vi le oferim. Nu, nu sunt testele care, de regula, vă scot din minți, ci niște explicații și fraze care vă vor ajuta să înțelegi și poate chiar să vă stăpâniți uneori pornirile. Nu-i așa că ați mai rămas cu noi și nu ați părăsit pagina… de nervi?

 

Citește și: Când a devenit insultător degetul mijlociu. Scurtă istorie

 

Află cu ce ai de-a face

Ca să rezolvi problema furiei trebuie să vezi despre ce este vorba. Furia, în fapt, este o trăire absolut normală care stabilește un raport de nemulțumire față de o anumită stare de lucruri. Ea nu trebuie suprimată, susține revista Psychologie, ci doar înțeleasă. Sau chiar canalizată către ceva constructiv.

The anger management, îi spun cercetătorii, iar autoarea cărții, Lynda Hudson explică ce ai de făcut. Trebuie să identifici sursa furiei, către ce se îndreaptă și cum funcționează în cazul tău. Pentru că sunt două tipuri de comportament: cel “exploziv” și cel “imploziv”.

 

Furia la feminin și furia la masculin

Desigur, știm cu toții de celebra replică: uraganele au nume de femei! De ce oare? Cercetătorii susțin că furia este de genul feminin și aduc în sprijin caracterul emoțional. Iar nenumărate studii arată că bărbații sunt mai puțin dispuși la o confruntare și sunt mai receptivi la aspecte venite din sfera raționalului.

Fie că ești femeie, fie că ești bărbat, important este, de asemenea, felul în care îți exprimi furia. Și cel mai bine e să nu o faci la… cald. Trage aer în piept, relaxează-te și judecă la rece. Apoi argumentează fără să devii conflictual. Explică punctual, clar și evită să folosești vorbe grele. Rezistă tentației să jignești. Dacă vrei reuși să gestionezi furia, vei avea un plus în toate disputele verbale.

 

Ocupă-ți mintea cu altceva și dezamorsează bomba cu umor

Specialiștii spun că atunci când ”iei foc”, cel mai bine pleacă. Ieși afară, în pauză, plimbă-te, dispari din aria încărcată negativ. Și cât timp ești în pauză, lasă problema în spate. Nu o lua cu tine! Deconectează-te! Nu amplifica potențialul scandalului gândindu-te tot la situația care te-a scos din sărite. Autorii cărții ”Burns Anger Before Anger  Burns You” susțin că dacă înveți să trăiești cu furia ta și să o gestionezi, o transformi în energie.

Ei bine, da. Pe mine mă unge pe suflet partea cu umorul. Chiar și pentru o colerică așa cum sunt eu, atunci când omul e cu gluma la purtător am uitat și ce m-a enervat și ce voiam să îi zic. Deci oricând crezi că tensiunea tinde spre explozie, ce-ar fi să dezmorsezi nucleara cu puțină ”caterincă”? Nu-i așa că dispare orice urmă de dramatism?

 

Citește și: ATENȚIE la ce publici pe Facebook! Cuvintele care dezvăluie dacă suferi de depresie

 

 

Ultima soluție în caz de urgență

Ce trebuie să știți e că pe moment, pe termen scurt, partea cu umor nu vă aduce beneficii. Dar în timp, veți câștiga renume de persoană sociabilă. Dar să țineți minte că o limită tot se impune. Pentru că dacă nu există, orice glumă își are rostul ei. Nu în cazurile extrem de serioase și nu sarcasmul.

În ultimă instanță, mai sunt două soluții, în cazul în care chiar simțiți că furia începe să vă controleze ea pe dumneavoastră. Folosiți tehnici de relaxare: să ascultați muzică, să numărați, să închideți ochii sau… să loviți un sac de box. Și dacă nici așa nu merge, căutați un specialist.

 

 

 

Comentarii: