Anumite minerale şi vitamine trebuie suplimentate numai la recomandarea unui medic,. De asemena, este indicată realizarea unor analize medicale, pentru a nu risca boli grave din cauza surplusului de vitamine şi minerale.
Un element nutritiv cu rol important în organism, fierul formează hemoglobina care transportă oxigenul de la plămâni în corp. O dietă variată din care nu lipsesc carnea roşie, seminţele de dovleac, stafidele, tonul, portocalele, prunele asigură fierul necesar organismului.
Dacă iei şi suplimente alimentare cu fier, fără să ceri sfatul unui medic, rişti să suferi de boli de ficat, inimă sau pancreas. De asemenea, pot apărea inflamaţii, potrivit clicksanatate.ro.
CITEȘTE ȘI: Studiul american care schimbă ce se știa despre bolile de inimă: Cel mai important element în prevenție
O cantitate prea mare de calciu, mai ales la femeile gravide, lăuze sau care alăptează, este posibil să facă mai multă rău. Calciul care nu ajunge la oase, se depune pe vasele de sânge.
De aici până la apariţia unor afecţiuni cardiovasculare este doar un pas. Un alt pericol ar fi să se acumuleze în zona rinichilor, ajungând treptat la formarea de pietre, aşa-numiţii calculi renali.
Este un tip de vitamină care asigură buna funcţionare a organismului. Vitamina E Are efect antioxidant, păstrează sănătatea părului, a unghiilor şi a pielii. Din păcate, însă, un surplus de vitamina E poate să crească riscul de cancer şi de boli cardiovasculare atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Ce e de făcut? În locul unor suplimente alimentare care o conţin, alege să mănânci diversificat, alegând adesea şi alimente care conţin vitamina E: seminţe de floarea-soarelui, alune, migdale, spanac, roşii, kiwi, ulei de măsline.
CITEȘTE ȘI: Potasiul, un mineral de care depinde funcționarea organismului. Top 5 alimente în care se găsește
Prea mult potasiu în sânge poate afecta buna funcţionare a inimii. Afecţiunea poată denumirea de hiperpotasemie. Creşterea nivelului de potasiu poate fi cauzată şi de afecţiuni ale rinichilor, precum insuficienţa renală, sau de diabet.
Nu doar un plus de suplimente alimentare care conţin potasiu îţi fac rău, din cauză că rinichii întâmpină dificultăţi în a-l elimina, ci şi unele medicamente, precum antibioticele, cele pentru reducerea tensiunii arteriale, anticoagulantele, unele antiinflamatoare.