Cu un conţinut mare de apă şi puţine calorii, dovlecelul hrăneşte fără să îngraşe. Este una dintre curcubitaceele cu cel mai mare conţinut de potasiu, util înseosebi pentru inimă şi creier. Recoltat înainte de maturizarea completă, spre deosebire de dovleceii de iarnă, este mai puţin nutritiv. Consumat crud sau foarte puţin gătit, este bogat în nutrienţi şi nu îngraşă.
Dovlecelul: ideal pentru inimă şi ochi
Bun pentru inimă, graţie potasiului. Conţinutul de potasiu (230 de mg la 100 de g) este interesant pentru sănătatea sistemului cardiovascular: acest oligoelement facilitează contracţiile musculare, îndeosebi pe cele ale inimii, şi are efecte hipotensoare recunoscute. De altfel, conţinutul foarte mic de sodiu (3 mg la 100 de g) permite ca dovlecelul să fie inclus în regimurile fără sare, potrivit csid.ro.
Esenţial pentru intestine. Dovlecelul galben este mai bogat în fibre solubile (îndeosebi pectine). Cu cât creşte mai mult, cu atât devine mai bogat în fibre insolubile (celuloză şi hemiceluloză). Toate aceste fibre sunt benefice pentru tranzitul intestinal: facilitează evacuarea scaunelor, înmuindu-le şi stimulând uşor contracţiile intestinale, şi favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice din colon.
CITEȘTE ȘI: Cum trebuie consumat usturoiul pentru beneficii maxime. Greşelile care generează efecte adverse
Bogat în minerale. Pe lângă potasiu, dovlecelul conţine fofor, calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, cupru şi molibden. Această concentraţie a mineralelor contribuie substanţial la ameliorarea calităţii nutriţionale a meselor.
Bun pentru ochi. Dovlecelul conţine cantităţi mari de luteină şi zeaxantină, două caretonoide antioxidante benefice pentru sănătatea ochilor (sunt implicate mai cu seamă în prevenirea patologiilor legate de vârstă, ca degenerescenţa maculară şi cataracta). De asemenea, furnizează diverse vitamine: provitamina A (betacaroten), vitaminele B1,B2, B6, B9, C şi E.
Beneficii nutriţionale
Dovlecelul este foarte slab caloric: o porţie mare, de 300 de g, furnizează mai puţin de 50 kcal, dar conţine fibre, magneziu, vitaminele B1 şi B9. 100 de g de dovlecel crud sau gătit superficial acoperă 50% din necesarul zilnic de vitamina C. Dovlecelul conţine de două ori şi jumătate mai mult potasiu decât dovleacul comun.
Dovlecelul: cum trebuie să fie
Dovlecelul trebuie să fie mic, tare, fără pete negre. Există diverse soiuri, în culori variate: verde, fireşte, cel mai cunoscut, dar şi galben, mai dulce.
CITEȘTE ȘI: Toate motivele pentru a iubi morcovii: Vei vrea să mănânci morcovi cruzi în fiecare zi!
Dovlecelul: cum îl mâncăm
Pentru a beneficia de toţi nutrienţii lor, este preferabil să nu îi curăţaţi de coajă. Dacă îi mâncaţi gătiţi, fierbeţi-i în foarte puţină apă, asta pentru a evita distrugerea elementelor nutritive sau beţi apoi apa în care i-aţi fiert. Dacă îi mâncaţi cruzi, în salată, alegeţi-i tineri, ca să nu aibă deloc amidon, care ar necesita prepararea termică pentru o bună asimilare. Sunt delicioşi, spre exemplu, cu migdale.
Puteţi, de asemenea, să-i uscaţi la un dispozitiv de deshidratare a alimentelor sau în cuptor la temperatură scăzută, cu uşa puţin deschisă.
Dovlecelul: unde îl ţinem
Pot fi păstraţi mult mai puţin timp decât dovleceii: cel mult o săptămână, la frigider.
Dovlecelul: ce reiese din cercetări
Rutina, un flavonoid care se găseşte, printre altele, în dovlecel, a manifestat la studiile in vitro o activitate antioxidantă care încetineşte oxidarea colesterolului rău (LDL), un factor major în apariţia aterosclerozei (depuneri de grăsimi sub forma plăcilor de aterom pe pereţii arterelor, riscând să le blocheze). Rezultatele nu au fost confirmate însă nici la animale, nici la om.
Comentarii: