Traim intr-o lume a vitezei, avem din ce in ce mai putin timp pentru noi si pentru familie, suntem din ce in ce mai stresati, nu mai constientizam atat de clar lucrurile care se intampla in jurul nostru, iar concentrarea nu mai e de mult timp punctul nostru forte.
Dezvoltarea concentrarii este insa o aptitudine care se poate realiza independent de factorii externi de stres, iar aceasta ne ajuta sa dormim mai bine, sa invatam mai bine, sa intelegem si sa memoram mai bine, sa ne indeplinim sarcinile de serviciu mai eficient si, per total, sa fim mai fericiti.
In contextul in care gandurile ne guverneaza existenta am devenit atat de obisnuiti cu aceasta stare incat o privim ca fiind naturala. Spre exemplu, atunci cand respiram, nu trebuie sa acordam atentie fiecarei respiratii. Devenim constienti de procesul de a respira doar in momentul in care avem probleme la acest capitol, cand avem nasul infundat, cand suntem raciti sau cand ne aflam intr-o camera neaerisita. Acelasi lucru se intampla si cu procesul producerii de ganduri. Devenim constienti de atacul constant al gandurilor si de neputinta noastra de a le calma doar in momentul in care trebuie sa ne concentram, sa rezolvam o problema sau sa invatam. Devenim si mai constienti cand avem temeri si griji.
Mintea noastra sare de la un gand la altul in cele mai inoportune momente: atunci cand avem de finalizat o sarcina de la job sau trebuie sa invatam pentru examene. Greseala noastra, sustin specialistii, este ca incercam activitati care sa ne distraga si mai mult de la concentrarea noastra, asa ca aprindem televizorul sau radioul, incepem sa ascultam muzica. Ne intoarcem iar la invatat, apoi ne aducem aminte de accidentul de aseara si tot asa. Cand ne uitam la ceas, ramanem uimiti ca a trecut deja o ora si abia am reusit sa citim jumatate de pagina.
Toate aceste lucruri se intampla din cauza ca nu ne-am dezvoltat, in timp, puterea de concentrare si mintea noastra nu este obisnuita sa isi focuseze atentia pe un singur gand, ci trece de la un gand la altul, fara sa tina cont de prioritati. Daca in locul nenumaratelor ganduri necontrolate si neingrijite, ar exista doar un gand, acesta ar ocupa intregul camp de atentie al omului si asa s-ar exercita o forta mare, concentrata si focalizata pe un singur lucru.
Iata doua exercitii simple care ne pot ajuta sa ramanem concentrati si sa ne punem viata in ordine:
1. Exercitiu de concentrare pe un singur obiect
Primul pas pe care trebuie sa-l facem este gasirea unui loc linistit, de preferat in natura si putem adopta orice pozitie dorim. Urmatorul pas este sa tragem aer in piept si sa ne concentram atentia pe un obiect care ne-a atras atentia din prima: o frunza, o floare, un nor etc. Pentru a ne masura puterea de concentrare, putem folosi un cronometru si sa ne notam timpii de focusare a atentiei pe un singur obiect, iar obiectivul este sa ne marim timpii de concentrare. In opinia psihologului Alexandru Plesea, putem practica acest exercitiu de 2 ori pe zi, cate 10-15 minute pe sesiune, timp de 30 de zile. In tot acest timp vom observa ca mintea noastra devine mai clara si bine directionata catre scopul si ideile noastre, iar nivelul de concentrare creste semnificativ si memoria se va imbunatati.
2. Exercitiu de concentrare prin respiratii
Ca si exercitiul precedent, si acesta implica gasirea, intai de toate, a unui loc linistitor, unde sa nu fie factori perturbatori. Pentru a ne cronometra timpul pe care dorim sa il alocam pentru meditatie, putem folosi temporizatorul telefonului mobil. Apoi ne asezam cu coloana dreapta pe un scaun, pe o saltea de yoga sau chiar pe jos, inchidem ochii si ne focalizam atentia pe respiratie si momentul in care acesta se simte cel mai puternic. Incepem sa numaram un ciclu de 21 de respiratii, iar in acelasi timp cautam sa ne mentinem atentia doar pe inhalarea pe nas. Atunci cand gandurile vor intra in mintea noastra, vom incerca sa nu le respingem, ci sa le aprobam si sa ne intoarcem usor atentia catre inhalarea aerului pe nas. Cand ajungem la finalului unui ciclu de 21 de respiratii, fara sa avem ganduri din exterior, ci doar atentia concentrata pe inhalare, atunci putem spune ca ne-am atins scopul, iar mintea noastra va putea sa isi foloseasca la parametri inalti aceasta functie foarte importanta pentru viata noastra.
Introduceti in rutina dumneavoastra exercitiile de mai sus si veti observa ca efectele nu vor inceta sa apara!