NUTRITIE SANATATE

Nu renunța ușor la carne: De ce crește riscul de atac vascular cerebral pentru vegetarieni

iubesteticorpul.ro

Dietele care exclud carnea au crescut în popularitate, multe persoane luând decizia de a renunța la carnea de vită, de porc și de pui din cauza îngrijorărilor legate de bunăstarea animalelor.

Un studiu1 arată că vegetarienii și veganii pot avea un risc mai mare de accident vascular cerebral decât persoanele care consumă carne – deși cei care nu mănâncă carne au un risc scăzut de boli coronariene, susțin oamenii de știință. Dieta vegetariană presupune excluderea cărnii, peștelui, fructelor de mare, produselor animale secundare (gelatină, clei de pește, cheag, untură).

Vegetarienii, risc crescut de accident vascular hemoragic

Specialiștii au descoperit că vegetarienii și veganii au un risc cu 20% mai mare de accident vascular cerebral decât cei care consumă carne, în special accident vascular hemoragic – cauzat de o ruptură într-un vas de sânge din creier, scrie doc.ro. Această se traduce prin 3 cazuri de accident vascular cerebral la 1.000 de persoane. Motivele exacte ale acestui risc pe care îl au vegetarienii nu sunt clare, specialiștii bănuind că se datorează nivelurilor foarte mici de colesterol sau nivelurilor foarte scăzute ale unor nutrienți din dietă, cum este vitamina B12. Cu toate acestea, cercetarea confirmă faptul că persoanele care au scos carnea din alimentația lor sunt mai sănătoase decât cei care obișnuiesc să includă în regimul alimentar carnea.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează: Nu poți scăpa de cancer devenind vegetarian

Cei care consumă doar pește, risc diminuat de AVC

Echipa de cercetare implicată în studiu a analizat peste 48.000 de persoane din Marea Britanie, cu o vârstă medie de 45 de ani, care au fost grupate pe mai multe categorii: cei care mănâncă pui, vită și porc (24.428), cei care mănâncă doar carne de pește (7.506) și vegetarieni, inclusiv vegani (16.254). Participanții la studiu au fost evaluați aproximativ 18 ani, oamenii de știință luând în calcul și factorii influenți, cum este fumatul sau activitatea fizică. Pe toată durata studiului au fost identificate 2.820 de cazuri de boli coronariene și 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral.

La finalul studiului, oamenii de știință au descoperit că cei care care consumă doar carne de pește nu au avut un risc semnificativ mai mare de accident vascular cerebral. Motivul? Nivelul de colesterol al acestora nu este la fel de scăzut că al vegetarienilor, explică specialiștii. De asemenea, este puțîn probabil să aibă deficiențe de vitamina B12, pentru că obțîn această substanță consumând pește și alte produse animale. În timp ce vegetarienii au un consum foarte redus de produse de origine animală, singură modalitate prin care pot obține vitamina B12 este fie din suplimente, fie din alimentele fortificate.

Vegetarienii stau bine la capitolul sănătate cardiovasculară

Bolile de inimă sunt mai puțin frecvente decât accidentul vascular cerebral hemoragic, ceea ce înseamnă că vegetarienii stau foarte bine la capitolul sănătate cardiovasculară, în ciuda unui risc mai mare de accident vascular cerebral, susțin oamenii de știință. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că vegetarienii (inclusiv veganii) au un risc cu 22% mai mic de boli coronariene decât persoanele care obișnuiesc să consume carne. Acest lucru echivalează cu 10 cazuri mai puține de boli coronariene în rândul vegetarienilor la 1.000 de persoane. Cercetătorii au ajuns la concluzia și că pescetarienii (consumatori de pește) aveau un risc cu 13% mai mic de boli coronariene decât consumatorii de carne.

Doar dietele vegetariene bazate pe alimente sănătoase sunt benefice pentru creier

Totuși, nu toate dietele vegetariene sunt la fel atunci când vine vorba de reducerea riscului de accident vascular cerebral. Dacă urmezi o dietă pe bază de plante pentru a-ți susține sănătatea creierului, trebuie să consumi alimente precum cerealele integrale și fructele și legumele proaspete – și să eviți cerealele rafinate, zaharurile și grăsimile adăugate, potrivit unui studiu publicat în martie 2021 în Neurology.

Pentru studiu, cercetătorii au examinat datele a peste 200.000 de adulți din SUA care au fost urmăriți mai mult de 25 de ani și au completat chestionare despre sănătatea și obiceiurile lor alimentare la fiecare doi până la patru ani. În perioada de urmărire, cercetătorii au documentat un total de 6.241 de cazuri de accident vascular cerebral.

Cercetătorii au punctat dietele participanților pe baza sănătății alimentelor pe bază de plante pe care le-au consumat. Ei clasificau oamenii drept vegetarieni dacă nu consumau mai mult de o porție de carne sau pește pe lună. Studiul a constatat că a fi vegetarian nu pare să influențeze major riscul de accident vascular cerebral.

Dar persoanele care au urmat cele mai sănătoase diete pe bază de plante au avut cu până la 10% mai puține riscuri de a avea un accident vascular cerebral, iar persoanele care au avut cele mai puțin sănătoase diete pe bază de plante au avut până la 5% mai multe riscuri de a avea un accident vascular cerebral.

„O dietă vegetariană se referă pur și simplu la persoanele care nu mănâncă carne”, spune Suzanne Judd, director al Centrului Lister Hill pentru Politici de Sănătate și profesor de sănătate publică la Universitatea din Alabama din Birmingham. „Ar putea înlocui carnea cu fursecuri, înghețată și alte opțiuni mai puțin sănătoase decât cu surse de proteine ​​​​pe bază de plante”, spune Judd, care nu a fost implicată în studiu. „Din acest motiv, o dietă vegetariană în sine nu este neapărat asociată cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral.”

Cea mai mare limitare a acestui studiu este că a folosit chestionare de dietă, care presupune ca participanții să își amintească și să raporteze cu exactitate ceea ce au mâncat, în loc să măsoare în mod obiectiv cantitățile și tipurile exacte de alimente pe care le consumă zilnic. Un alt dezavantaj este că cercetătorii nu aveau date despre mai mulți factori care pot influența riscul de accident vascular cerebral, inclusiv tensiunea arterială, nivelul colesterolului și nivelul zahărului din sânge.

Dietele vegetariene sunt nesănătoase?

Oamenii de știință spun că dietele vegetariene nu sunt nesănătoase, pentru că acest studiu s-a bazat pe observație, nu pe identificarea cauzei-efect. Sfatul lor este să avem o dietă bine planificată și să mâncăm o mare varietate de alimente.

Ce ar trebui să includem în alimentație

Medicii ne recomandă:

  • Să mâncăm cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi;
  • Să includem în meniul zilnic alimentele care au în compoziție amidon, precum cartofii, pâinea, orezul sau paștele;
  • Să nu uităm de proteine – din carne slabă, pește, fructe de mare, leguminoase, tofu sau nuci nesărate;
  • Să consumăm produse lactate.
  • Alimentele bogate în grăsimi, zaharuri sau sare trebuie consumate mai rar și în cantități mici. Persoanele care au o dietă vegană sau vegetariană trebuie, de asemenea, să aibă grijă ce consumă, pentru a beneficia de toate substanțele nutritive.

De exemplu, cei care mănâncă carne, lactate și pește au de obicei suficientă vitamina B12. Cu toate acestea, veganii se pot confruntă cu carența de vitamina B12. De asemenea, fierul este absorbit mai bine când cei care aleg să nu mănânce carne includ în regimul zilnic alimente precum pâine integrală și făînă, fructe uscate și legume.

CITEȘTE ȘI: E sănătos să devii vegetarian? Ce se întâmplă în corp după ce renunți la carne

Studiile anterioare despre dietele vegetariene au avut rezultate mixte

Studiile anterioare care au analizat legătura dintre o dietă pe bază de plante și riscul de accident vascular cerebral au avut rezultate mixte. La fel ca și studiul actual, acestea s-au bazat și pe chestionare de dietă, care ar putea să nu ofere o imagine complet exactă a ceea ce mănâncă oamenii.

Un studiu publicat în iulie 2020 în JAMA Internal Medicine, de exemplu, a constatat că persoanele care au urmat o dietă sănătoasă pe bază de plante au avut un risc cu 14% mai mic de evenimente precum atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Un alt studiu, publicat în august 2019 în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, a constatat că o dietă sănătoasă pe bază de plante este asociată cu un risc cu 19% mai mic de a muri din cauza unor evenimente precum atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

O altă cercetare publicată în septembrie 2019 în The BMJ a constatat că vegetarienii au un risc cu 20% mai mare de accident vascular cerebral decât cei care mănâncă carne, iar un studiu publicat în ianuarie 2016 în American Journal of Clinical Nutrition nu a găsit nicio diferență în ceea ce privește riscul de deces prematur din toate cauzele, în funcție de consumul de carne.

„O mulțime de studii anterioare au sugerat că alimentele pe bază de plante sunt bogate în componente și nutrienți care pot reduce bolile cardiovasculare”, spune dr. Baden. „Componentele potențiale includ fibre alimentare, flavonoide și polifenoli care sunt mai abundenți în cereale integrale, fructe, legume, ceai și cafea și s-au dovedit a avea efecte antiinflamatorii și antioxidante.”

Descoperirile contradictorii din studiile anterioare pot fi explicate prin diferențele între tipurile de alimente pe bază de plante pe care oamenii le-au consumat, explică autorul principal al studiului actual, Megu Baden, șef al departamentului de nutriție de la Harvard.

Citeste mai mult
Comentarii: