Mulți sar peste micul dejun și se rezumă doar la o cafea sau un ceai, dar un studiu recent arată că un mic dejun bogat, indiferent dacă este hipo sau hipercaloric, te va ajuta să slăbești pentru că își provoacă organismul să consume de două ori mai multe calorii.
Dacă mănânci un mic dejun bogat – și nu contează dacă e hiper sau hipocaloric, dar e mai bine decât să mănânci mult la cină – asta poate preveni obezitatea și nivelul ridicat de zahăr în sânge, arată un nou studiu publicat în Jurnalul de Endocrinologie Clinică și Metabolism al Societății de Endocrinologie.
CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos
Corpul nostru consumă energie atunci când digerăm alimente, pentru absorbție, digestie, transport și depozitare de substanțe nutritive. Acest proces, cunoscut sub denumirea de termogeneză indusă de dietă (DIT), este o măsură a cât de bine funcționează metabolismul nostru și poate diferi în funcție de masă.
Arzi de două ori mai multe calorii în timpul zilei
„Rezultatele noastre arată că o masă bogată servită la micul dejun, indiferent de cantitatea de calorii pe care o conține, creează termogeneză indusă de două ori mai mare decât aceeași masă consumată la cină”, a declarat autorul corespondent al studiului, Juliane Richter, de la Universitatea din Lübeck, Germania. „Această constatare este semnificativă pentru toți oamenii, subliniind cât de important e să mănânci bine la micul dejun”.
Cercetătorii au efectuat un studiu de laborator de trei zile pe 16 bărbați care au consumat un mic dejun cu conținut scăzut de calorii și o cină bogată în calorii, apoi viceversa, în a doua rundă. Ei au constatat că un consum de calorii identic a dus la o termogeneză indusă de dietă (DIT) de 2,5 ori mai mare dimineața decât seara. Creșterea concentrației de zahăr în sânge și a concentrațiri de insulină a fost diminuată după micul dejun, comparativ cu cina.
CITEȘTE ȘI: Secretul omletei pufoase: Forma ideală a unui mic dejun gustos
Ideal pentru cei cu obezitate
Rezultatele studiului arată, de asemenea, că dacă mănânci un mic dejun ușor, cu conținut scăzut de calorii, îți va crește apetitul în special pentru dulciuri în timpul zilei.
„Recomandăm pacienților cu obezitate, precum și persoanelor sănătoase, să mănânce mai degrabă un mic dejun bogat decât o cină consistentă, pentru a reduce greutatea corporală și a preveni bolile metabolice”, a spus Richter.
Comentarii: