SANATATE

Nu te speria de anumite simptome: Efectele secundare ale medicamentelor pentru tensiune arterială

Orice medicament pe care îl iei poate provoca efecte adverse, și cele pe care le iei pentru a controla hipertensiunea arterială nu fac excepție. Desigur, unii pacienți nu au deloc reacții neplăcute în urma administrii tratamentului, pe când alții au doar efecte adverse ușoare.

Orice tratament ai face, este important să fii informat despre ce tip de medicamente iei, cât și despre efectele adverse posibile ale acestora. Totodată, este esențial să discuți cu medicul și să colaborezi cu acesta, pentru a ține sub control acele efecte adverse care pot să apară. Nu trebuie să suferi în tăcere, dar în niciun caz nu renunța la tratament și nu-ți modifica dozele după ureche, recomandă doc.ro. Spune-i medicului despre orice fel de efecte adverse apar în urma tratamentului pentru hipertensiune, pentru ca acesta să ia măsurile necesare pentru a te ajuta.

Ce medicamente se recomandă pentru a trata hipertensiunea arterială?

Patru clase de medicamente pentru hipertensiune arterială sunt considerate „de primă linie” (deci cele mai eficiente și cele mai frecvent prescrise) la începerea tratamentului. Uneori, alte medicamente sunt asociate cu acestea pentru a controla mai bine tensiunea arterială crescută. Medicamentele de primă linie pentru scăderea presiunii sunt:

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

IECA blochează producerea hormonului angiotensină II, pe care organismul îl folosește în mod natural pentru a controla tensiunea arterială. Când angiotensina II este blocată, vasele de sânge nu se îngustează. Exemple de IECA sunt lisinoprilul și enalaprilul.

CITEȘTE ȘI: Cum poți trata durerea în piept – Remediile naturale care scad tensiunea arteriala și subțiază sângele

Blocanții receptorilor angiotensinei II (BRA)

Blocanții receptorilor angiotensinei II blochează legarea aceluiași hormon de receptorii din vasele de sânge. BRA acționează în același mod ca inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei pentru a împiedica îngustarea vaselor de sânge. Exemple de blocanți ai receptorilor angiotensinei II sunt valsartanul și candesartanul.

Blocanții canalelor de calciu

Blocanții canalelor de calciu împiedică intrarea calciului în celulele musculare ale inimii și vaselor de sânge, permițând acestor vase să se relaxeze. Exemple de blocanți ai canalelor de calciu sunt amlodipina și nifedipina.

Diureticele

Diureticele elimină excesul de sodiu din organism, reducând cantitatea de lichid din sânge și sunt adesea utilizate împreună cu alte medicamente pentru hipertensiune arterială, uneori într-o singură pilulă combinată. Exemple de diuretice sunt indapamida și hidroclorotiazida.

Ce reacții adverse pot avea medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale?

Există numeroase clase de medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale iar acestea, la fel ca alte substanțe care tratează alte afecțiuni, pot cauza reacții adverse mai mult sau mai puțin severe – dar nu este obligatoriu să apară la fiecare pacient.

Toate medicamentele pot avea efecte adverse, iar cele mai multe dintre aceste efecte sunt ușoare și dispar în timp. Unele dintre cele mai frecvente reacții adverse pe care le au medicamentele pentru hipertensiunea arterială sunt:

  • tusea
  • diareea sau constipația
  • amețeala sau vertijul
  • probleme în ceea ce privește menținerea erecției
  • stările de nervozitate
  • stările de oboseală, de slăbiciune, de somnolență sau de lipsă de energie
  • durerile de cap
  • greața și vărsăturile
  • erupțiile cutanate
  • scăderea în greutate sau creșterea în greutate fără că pacientul să fi încercat acest lucru

Cum spuneam, este important ca, în ciuda acestor efecte adverse, pacientul să nu întrerupă tratamentul și să nu modifice doza fără să discute înainte cu medicul curant care a prescris medicamentele. Aceste medicamente sunt vitale, pentru că ajută la prevenirea multor complicații pe care le poate provoca tensiunea arterială mare.

Efecte adverse în funcție de clasa de antihipertensive

Iată ce efecte adverse au medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale, în funcție de clasa din care fac parte.

Efecte adverse ale diureticelor

Diureticele pot avea unele reacții adverse (severe sau nu): slăbiciunea, amețeala, sensibilitatea sporită la lumina soarelui, erupțiile cutanate, crampe musculare, vărsături, diaree, constipație, hipotensiune arterială, dezechilibre electrolitice. Pacienții care iau diuretice se pot confrunta și cu o scădere a libidoului.

Efectele adverse ale beta-blocantelor

Beta-blocantele au și ele efecte adverse, precum: starea de oboseală, slăbiciunea sau amețeala, mâinile și picioarele reci, uscăciunea gurii, ochii uscați și pielea uscată. Mai rar, efectele adverse pot fi: ritm cardiac lent, dificultate în respirație, mâinile și picioarele umflate, mâncărimile pielii sau erupțiile pe piele, insomnie, depresie, hipotensiune.

Efectele adverse ale inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

Tusea seacă este cel mai frecvent efect advers al inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA). Mai rar, efectele adverse ale acestei clase de medicamente sunt: pierderea simțului gustului, un gust metalic în gură, pierderea poftei de mâncare, stomacul deranjat, diaree, constipație, dureri de cap, oboseală, amețeală, piele sensibilă la lumina soarelui, hipotensiune arterială.

Efectele adverse ale blocantele receptorilor de angiotensină

Și blocantele receptorilor de angiotensină pot avea numeroase efecte neplăcute. Durerile de cap și amețeala sunt cele mai obișnuite efecte adverse ale acestei clase. Mai rar, efectele pot fi: stomac deranjat, dureri articulare, durere în gât, tuse, diaeree, febră, oboseală, nervozitate, durere de spate.

CITEȘTE ȘI: Fructul minune al naturii: Reglează tensiunea și tratează anemia – Prezintă totuși un pericol

Efectele adverse ale blocantelor canalelor de calciu

Blocantele canalelor de calciu au pe lista de efecte adverse frecvente: oboseală, înroșirea feței, mâinile și picioarele umflate. Mai rar, pot apărea: palpitații, greață, amețeală, dificultate în respirație, stomac deranjat, constipație, mâncărimi sau erupții cutanate. Unii pacienți care iau doze de peste 60 mg pe zi din aceste medicamente pot avea valori foarte mici ale glicemiei.

Efectele adverse ale alfa-blocantelor

Persoanele care iau alfa-blocante pot avea anumite reacții adverse în urma tratamentului: ritm cardiac crescut, scăderea tensiunii arteriale când se ridică în picioare, amețeală, dureri de cap, greață, stări de oboseală, de slăbiciune, de letargie, tulburări ale somnului, mâncărimi sau erupții cutanate, pierderea controlului asupra vezicii (la femei), disfuncție erectilă (la bărbați).

Pe lângă aceste clase enumerate mai sus, există și alte medicamente care pot fi prescrise în tratamentul hipertensiunii arteriale. În funcție de acestea, efectele adverse pot varia de la un pacient la altul, însă cercetările noi din domeniul farmacogeneticii arată că există teste care pot să arate eficiența unui tratament medicamentos și dacă modul în care medicamentele funcționează în cazul anumitor pacienți este influențat de genele din ADN-ul lor.

În plus, aceste teste farmacogenomice pot anticipa modul în care pacienții vor răspunde la tratamentul medicamentos prescris de medic, în funcție de profilul lor genetic. În acest mod, medicul poate lua decizia unui tratament eficient, care să aibă cât mai puține efecte adverse în cazul pacienților.

Comentarii: