REVIEW SANATATE

Nu vă puteți ține portofelul închis și cumpărați fără discernământ? Se tratează la psiholog

Sunteți spaima magazinelor? Sau, mai bine-zis, spaima propriului buzunar?  Când vă vine, cumpărați orice, oricât și nu vă uitați la preț? La grămadă, compulsiv şi fără discernământ ca să vă simțiți bine, să vă relaxați, ca să compensați o absență, o lipsă, ca să vă treacă o frică, ca să vă supliniți o frustrare…

Suntem tentați să zâmbim larg și să nu luăm în serios acest tip de comportament, punându-l pe seama toanelor, a fițelor sau a orice altceva, dar greu ne gândim că e vorba de o problemă serioasă.

 

Citește și: Aditivii alimentari. Categorii. Ce reprezintă fiecare și cât de periculos e

 

Cum să recunoașteți dependența

Cu toții savurăm plăcerea unui mic cadou sau așa-zisa plăcere vinovată. Parcă nimic nu se compară cu senzația aceea după ce mult admirata poșetă pe care o purta vedeta X ajunge în  posesia noastră. Eu recunosc că mă cuprinde euforia când îmi refac rezerva de parfumuri.

În fine, până aici nu ar fi nimic în neregulă. Dar unde apare dereglarea? Ne spune medicul Dan Calotă. Atunci începi să mergi tot mai des, din ce în ce mai des la cumpărături și nu te încurci, faci exces, atunci când comportamentul de consum devine o prioritate în detrimentul relațiilor de familie, de prietenie, când e mai important decât jobul sau școala, atunci există o problemă.

Iar când lucrurile tind să creeze și disconfort financiar, și disconfort în familie, e limpede că e vorba deja de o adicție.  Dar nu, până acum, dependenţa de cumpărături nu a fost încadrată la categoria diagnostic clinic, e doar un concept care descrie un fenomen și care prezintă o componentă compulsivă.

 

Tratamentul nu e decontat de CAS

Cum nu există o încadrare anume și nu este considerată afecțiune, ci doar o componentă compulsivă, desigur că nici vorbă ca tratamentul pentru adicția de cumpărături nu este decontat de asigurarea medicală. Iar prețul unei terapii de 3 luni ar fi undeva în jur de 1500 de lei.

Nu este deloc mult fie și prin prisma faptului că această adicție necesită resurse financiare, deci primul care suferă oricum este bugetul familiei.  De aici, poate să apară o serie lungă de probleme care să aibă efecte negative asupra job-ului, asupra celor dragi.

În general, pacienții care apelează la specialiști pentru acest tip de adicție o fac atunci când comportamentul a atins un nivel ridicat de gravitate.

”Pentru a măsura gravitatea unei dependenţe este nevoie să analizăm şi impactul acesteia. Este o diferenţă între dependenţa de ciocolată şi cea de heroină, în termeni medicali şi sociali. În schimb, la nivel psihologic ruşinea şi sentimentul de vinovăţie este la fel de dezarmant în ambele cazuri, iar senzaţia de inutilitate este impactantă în ambele cazuri.”, completează psihologul Dan Calotă.

 

Citește și: Avertisment dur al medicilor: Indiciile care ne spun că muncim prea mult şi efectele grave ale acestora

 

Cum scăpați de mania cumpărăturilor

Unde oare decât la cabinetul unui specialist care are multă experiență pe partea comportamentelor adictive? Mai întâi încercați să evaluați cât de gravă este situația, iar apoi faceți primul pas: căutați locul și medicul potrivit.

”Tratamentul pentru această problematică face parte din categoria intervenţiilor de tip scurte, cognitiv – comportamentale, specifice adicţiilor şi dependenţelor. Tratamentul poate fi realizat în clinici specializate în tratarea adicţiilor şi dependenţelor, în cabinete individuale de psihologie şi psihoterapie. În condiţiile în care clientul este compliant şi nu există alte tulburări de natură psihică, un astfel de tratament poatre dura aproximativ trei luni de zile, cu o frecvenţă de o şedinţă pe săptămână”, încheie Dan Calotă.

 

sursa: clinica-aliat.ro

Comentarii: