Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Cel mai bun remediu anti-constipație – Funcționează foarte bine. Pentru unii dintre noi, constipația este mai mult decât un disconfort, este o problemă curentă. Tranzitul intestinal este afectat usor, fie de alimente, fie de un stil de viață sedentar. Nutriționistul Mihaela Bilic ne propune pe pagina sa de Facebook câteva soluții pentru un tranzit accelerat, care la rândul lui ajută la combaterea constipației.
Soluții pentru un tranzit accelerat
Constipația este o tulburare digestivă frecventă, care poate să ne afecteze calitatea vieții. Cauzele pot fi multiple, de la deshidratare, lipsă de activitate fizică și regim sărac în fibre, până la probleme de sănătate mai grave, precum boli tiroidiene, afecțiuni ale colonului sau tratamente antidepresive.
Un studiu publicat în 2022 de revista Nutrients constată că un regim bogat în zahăr, sare și alimentele ultraprocesate crește riscul de constipație. La polul opus, consumul de cereale integrale, grăsimi sănătoase și legume din belșug accelerează tranzitul intestinal. A fost desemnat și un trio câștigător: fibrele, hidratarea și magneziul
CITEȘTE ȘI: Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Alimentul bogat în omega 3 și vitamina D care costă doar 7 lei
Fibrele, chiar dacă nu pot fi digerate și nu au rol nutritiv, pun intestinul la treabă. Fibrele insolubile dau volum bolului alimentar, iar fibrele solubile atrag apa în tubul digestiv.
Hidratarea este un alt element cheie pentru un tranzit regulat, pe lângă apă e recomandat să consumăm multe legume, produse lactate fermentate, supe și ciorbe, ceai și cafea.
Magneziu este un mineral esențial pentru contracția musculară, deci implicit pentru mișcarea tubului digestiv. Un studiu recent a examinat regimul alimentar și obiceiurile a 10.000 de adulți și a constatat că magneziu este invers asociat cu constipația. Iar alimentația zilnică se pare că nu asigură un aport suficient de magneziu.
Ce soluții avem?
Mazărea
🫛Vă recomand mazărea, o legumă la care probabil nu v-ați gândit ca la un remediu anti-constipație! Este bogată în fibre și are mult magneziu, fierbe ușor și nu produce balonare precum fasolea. O găsiți tot timpul anului congelată sau în conservă, e ușor de integrat în supe, piureuri, salate sau garnituri.
Mai mult: mazărea a fost desemnată cea mai bună sursă de proteine vegetale și nu e modificată genetic precum soia! Din necesarul de 30 g fibre/zi, o ceașcă de mazăre aduce 8 g. Conține de 3 ori mai multe fibre decât cerealele integrale și nu are gluten!
Popcorn
Și dacă am pomenit de cereale, mai am o surpriză gustoasă pentru voi, tot fără gluten: porumb expandat, adică popcorn! Este o ronțăială sănătoasă plină de fibre care combate stresul și rezolvă constipația.
Perele
Și pentru desert am găsit ceva! Cu aproape 6g de fibre într-un fruct, perele sunt aliate ale digestiei, mai ales dacă sunt mâncate cu tot cu coajă. Para satisface nevoia de zahăr și poate fi consumată și în diabet. Conține sorbitol, un alcool de zahăr care nu se absoarbe în sînge, nu crește glicemia, are efect prebiotic și acționează ca un laxativ natural.
CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic recomandă: Super-brânza pentru cei care au probleme cu inima sau colesterolul
Prunele
Am lăsat pentru final prunele, adevărate remedii naturale împotriva constipației. Vă recomand prunele uscate, pe care puteți să le lăsați la înmuiat 2-3 zile în… iaurt! Rezultă un desert dulce, cremos și hrănitor, care reglează tranzitul intestinal prin 3 mecanisme: aport mare de fibre solubile și insolubile, conținut ridicat de sorbitol și efect probiotic prin culturile de bacterii vii din iaurt. Sănătate are gust, nu-i așa?