NUTRITIE

Nutriționiștii recomandă: Plantele care pot înlocui cu succes zahărul din alimentația ta

Omenirea nu a încetat să iubească dulciurile, dar zahărul are concurenți serioși. Cinci plante combat dependența de zahăr, de aceea nutriționiștii te sfătuiesc că le pui în deserturi și băuturi. Dacă sunt folosite cu moderație, acestea nu provocă diabet sau obezitate.

Stevia

Concurentul numărul unu al zahărului este stevia, o plantă care provine din America Latină. Se presupune că, în vremurile precolumbiene, indienii au adăugau stevia în băutura lor preferate.

Stevia aproape că nu este absorbită de organism, doar oferă un gust dulce băuturii sau deserturilor, potrivit dcmedical.ro. În al doilea rând, este mai dulce decât zahărul. Pe lângă gustul dulce, stevia are și un gust propriu, cu care nu toată lumea reușește să se obișnuiască.

CITEȘTE ȘI: Leguma care poate scădea nivelul ridicat de zahăr din sânge: Se găsește în orice gospodărie

Xilitol

Xilitolul este folosit ca înlocuitor al zahărului, inclusiv în industria alimentară. Cu toate acestea, este cunoscut în combinație cu guma de mestecat. Se spune că are un efect bun asupra smalțului dinților. Această pulbere albă și dulce este făcută din lemn de mesteacăn.

Are un gust plăcut și răcește puțin limba. Diabeticii folosesc xilitol încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar acum li s-au alăturat și persoanele care doresc să slăbească. Caloriile din xilitol, totuși, nu sunt mai puține decât cele din zaharoză, dar nimeni nu va putea mânca mai mult de 50 de grame pe zi.

Pe lângă gustul dulce, această substanță are și proprietăți bactericide. Dacă tratezi o bucată de carne cu o soluție de xilitol, aceasta nu își va pierde prospețimea timp de două săptămâni de păstrare, la temperaturi de la 0 la 5 grade.

Siropul de topinambur

Topinamburul este cunoscut de câteva secole și poartă numele tribului indian Tupinamba. Produsul și-a făcut loc, recent, în meniul celor atenți la sănătatea lor.

Din topinambur se face un sirop delicios cu indice glicemic foarte scăzut. Siropul poate fi adăugat la orice băutură și în deserturile preferate. Are un gust de miere și este pe placul copiilor. Și acest produs este, de asemenea, ideal pentru diabetici.

Sirop de roșcove

Siropul de roșcove este mai cunoscut ca un medicament pentru tuse și afecțiuni gastrointestinale. În Grecia, de exemplu, nu numai siropul, ci și fructele de roșcove sunt considerate delicatese tradiționale. În hieroglifele egiptene antice, imaginea unei păstăi de roșcove este echivalentă cu cuvântul „dulce”. Aceste păstăi au un gust pronunțat, care amintește de ciocolată sau de cafea.

CITEȘTE ȘI: Băutura de care diabeticii să nu se ferească: Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge

Zahărul de palmier

Zahărul de palmier este o adevărată delicatesă. Desigur, este foarte bogat în calorii, dar este recomandat să scapi de dependența de zahăr cu ajutorul lui.

Pentru a obține zahăr de palmier se fac incizii în flori și sub ele se fixează recipiente în care se colectează nectarul. Din acest nectar se obține un minunat produs auriu-brun cu aromă și gust de caramel.

Zahărul de palmier se adaugă în multe feluri de mâncare din bucătăria asiatică, se pune în ceai și cafea. O linguriță de zahăr de palmier conține 5 mg de calciu, 3 mg de fosfor, 8 mg de magneziu, 48 mg de potasiu, 0,5 mg de fier, precum și puțin zinc, cupru, tiamină, riboflavină și niacină.

Comentarii: