NUTRITIE SANATATE

Nutriționiștii recomandă: Tipurile de brânză care NU îți cresc colesterolul

Foto: Pinterest.com

Probabil că ați auzit motto-ul „totul cu moderație”. Aceasta, desigur, se aplică tuturor alimentelor și (din păcate) include și brânza. Cu toate acestea, majoritatea brânzeturilor sunt mai bogate în grăsimi saturate și sodiu, ceea ce nu este cea mai bună alegere dacă aveți colesterolul ridicat.

Acestea fiind spuse, dacă aveți preocupări legate de colesterol, acest lucru nu înseamnă că brânza ar trebui să fie scoasă din meniul dumneavoastră.

Multe tipuri de brânză tind să fie mai bogate în grăsimi și colesterol, cum ar fi parmezanul sau brânza albastră. Vestea bună este că aceste brânzeturi sunt sățioase și foarte gustoase, așa că nu aveți nevoie de o cantitate mare! O lingură rasă sau fărâmițată din aceste brânzeturi foarte aromate este tot ce aveți nevoie pentru a crește factorul „wow” al felului dvs. de mâncare.

Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unei brânzeturi pe care să o consumați zilnic și pe care să o savurați în porții mai mari – mai ales dacă aveți colesterolul ridicat – mai jos veți găsi câteva alegeri care, potrivit dieteticienilor, sunt opțiuni mai bune.

CITEȘTE ȘI: Brânza care scade riscul de cancer: Conține o proteină cu efect antitumoral

Mozzarella

„Întotdeauna le spun clienților mei de toate vârstele că brânza este un aditiv uimitor pentru dietă, deoarece are proteine, care ajută la construirea masei musculare, iar calciul și vitamina D ajută la construirea și menținerea oaselor pe toată durata vieții”, explică Jim White proprietarul Jim White Fitness and Nutrition Studios, potrivit eatthis.com.

Brânza preferată de White este mozzarella, care are un conținut scăzut de grăsimi saturate, cu doar 3 grame. Cea mai bună dintre toate, mozzarella conține doar 15 miligrame de colesterol, ceea ce este deosebit de scăzut în comparație cu multe alte tipuri de brânză.

Brânză de vaci

„Brânza de vaci poate fi o alegere excelentă pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece este bogată în proteine și mai săracă în grăsimi”, explică Amanda Sauceda, proprietar al The Mindful Gut, LLC.

Sauceda recomandă, de asemenea, alegerea brânzei de vaci cultivate pentru a obține beneficiul culturilor vii și active pentru microbiomul intestinal, care, potrivit cercetărilor, este legat de sănătatea inimii.

Feta

Leslie Bonci, proprietar al Active Eating Advice by Leslie Bonci, recomandă brânza feta cu „doar 25 de miligrame de colesterol și mai puțin grăsimi saturate (3 grame) în comparație cu majoritatea brânzeturilor”.

Înveseliți salatele cu feta fărâmițată, asociați-o cu fructe sau adăugați câteva produse în farfurie amestecând feta cu roșii cherry proaspete.

Ricotta parțial degresată

O altă brânză pe care Bonci o recomandă este ricotta parțial degresată, deoarece oferă „19 miligrame de colesterol la 1/4 de cană și 3,5 grame de grăsimi saturate, ceea ce o face mai mică decât alte brânzeturi”.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Cine nu trebuie să consume brânză – Boala care este agravată de acest aliment

Bonci explică faptul că ricotta parțial degresată oferă o senzație cremoasă în gură, ceea ce o face un excelent adaos pentru paste în locul smântânii grele. De asemenea, deoarece ricotta este tartinabilă, poate fi folosită în bețișoarele de țelină în loc de crema de brânză pentru a crește proteinele și a reduce grăsimile totale și grăsimile saturate.

Câteva moduri în care lui Bonci îi place să folosească ricotta includ pe o planșetă de ricotta acoperită cu legume și măsline sau bătută cu fructe de pădure pentru un desert cremos delicios, care este mai puțin bogat în grăsimi saturate în comparație cu înghețata.

Comentarii: