NUTRITIE SANATATE

Nutriționistul Mihaela Bilic oferă explicația așteptată: Cât de sănătos e de fapt laptele

huffingtonpost.com

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit lucruri interesante despre lapte și produse lactate. Sunt singurele alimente din natură care au simultan efect pre- și probiotic.

Laptele și produsele lactate sunt singurele alimente din natură care au simultan efect pre- și probiotic. PREbiotice (înainte de viață) înseamnă produse care hrănesc coloniile de bacterii benefice deja existente în intestin, iar PRObiotice (pentru viață) înseamnă produse care conțin bacterii vii ce au efecte benefice pentru organism.

CITEȘTE ȘI: ”Laptele auriu”: Amestecul care previne cancerul și bolile de inimă

Ce conțin produsele lactate

Produsele lactate conțin GOS (galacto oligo zaharide), carbohidrați cu lanț scurt pe care nu-i putem digera, dar care ajung în colon și constituie un substrat hrănitor pentru bacteriile microbiotei intestinale(efect prebiotic). Tot în lactate sunt prezente colonii de lactobacili care completează și refac ecosistemul bacterian de care depinde imunitatea și sănătatea (efect probiotic). Dintre toate alimentele fermentate, lactobacilii din lapte au cea mai mare rezistență la aciditatea gastrică și cea mai puternică capacitate de a adera la celulele intestinale.

CITEȘTE ȘI: Cum e mai bine să consumăm laptele: Fiert sau doar încălzit?

Mai nou se consideră că intestinul este al doilea creier, iar echilibrul microbiotei intestinale este esențial. Trăim în simbioză cu 10000 de miliarde de bacterii, ele reprezintă aprox 2 kg din greutatea unei persoane de 60 kg. Consumați regulat produse lactate, este cea mai simplă metodă de a ne hrăni și pe noi, și pe co-locatarii noștri.”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram.

Comentarii: