Chiar dacă mulți ne gândim la înghețată ca fiind desertul ideal pentru vară, aceasta poate fi consumată și iarna. Mai mult, susține Mihaela Bilic, înghețata este unul dintre deserturile cu cele mai puține calorii, iar modul său de prezentare, în forma aerată are efect și asupra aspectului emoțional.
”Știți de ce este bună înghețata abia când s-a terminat cutia? Pentru că înghețata se mănâncă corect atunci când e cremoasă, când e ușor topită. Așa că, dragii mei, scoateți cutia mai devreme pe masă și lăsați-o să se topească un pic, dacă nu vreți să existe riscul să mâncați toată cutia.
Consistența cremoasă face bine, stimulează o zonă din creier dependentă și responsabila de plăcere”, a spus nutriționistul Mihaela Bilic, la Doctor de Bine de la ProTV.
CITEȘTE ȘI: Desertul preferat al Reginei Elisabeta: A ajuns să fie preferat de întreaga familie
Astfel, nutriționistul spune că putem mânca liniștiți înghețată atâta timp cât respectăm porția corectă și nu facem abuz.
„Întotdeauna varianta cea mai simplă, cea mai puțin calorică și mai satisfăcătoare va fi înghețata, acest dulce care combină laptele și zahărul.
Amestecul dintre zahăr și lapte duce la un produs din care zahărul se absoarbe mai lent, deși la capitolul indice glicemic, și la aport de calorii, înghețata este prietenoasă.
Înghețata este aerată, adică în procesul ei de fabricație, respectiva cremă este umflată cu aer și atunci înghețata pare mare, însă în momentul în care o să o topim vedem că lichidul care rămâne este mult mai mic, în schimb ea, umflată cu aer, ne dă senzația că mâncăm mult, lucru care ne satisface.
Este normal ca într-o înghețată să găsim lapte, iată frișcă, zahăr și ouă. Orice alt ingredient, mai ales din gama grăsimi vegetale de tipul grăsime de cocos și palmier, tot felul de emulsifianți, tot felul de arome, toate lucrurile acestea ne duc cu gândul la un produs industrializat, supraprocesat.
Culmea, nu zahărul este cel mai prezent, ci grăsimea. Sunt sortimente de înghețată care ajung până la 20%”, a mai spus Mihaela Bilic.
Aceasta susține că aportul caloric pentru o înghețată banală, care trebuie să fie și răcoritoare, ar trebui să fie sub 200 de calorii la suta de grame.
CITEȘTE ȘI: Frigănele, rețeta unui desert care ne-a înseninat copilăria
Care este porția corectă
Potrivit Mihaelei Bilic, porția corectă înseamnă două cupe. ”Sau, că tot am copilărit cu ea, cu celebra vafă, aceasta are sub 100 de calorii. Este dimensiunea corectă și exista variante mini sub 100 de calorii”, a mai spus aceasta, adăugând că poate fi consumată și iarna, fiind ”binevenită la finalul unei mese, care poate a dus doar proteine și grăsimi”.
Comentarii: