Este o perioada foarte grea pentru toata lumea, din cauza pandemiei de coronavirus. Dupa ce a fost decretata starea de urgenta, tot mai multe persoane lucreaza de-acasa in incercarea de a stopa raspandirea noului virus.
Si ce faci cand stai acasa? Esti tentat sa mananci de toate. Dar trebuie sa ai grija ca sa nu te trezesti cu kilograme in plus la inchierea perioadei de izolare.
Nutritionistul Gianluca Mech, cunoscut pentru colaborarile sale cu staruri precum Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti si Silvio Berlusconi, ofera 12 sfaturi despre produsele pe care ar trebui sa le cosumam in aceasta perioada, potrivit adevarul.ro.
1. Ar fi bine sa mananci mai putin, dar des. Mesele si gustarile trebuie sa fie sanatoase.
CITEȘTE ȘI: Ce să mănânci pentru a avea o stare de sănătate bună: Recomandările nutriționistului Mihaela Bilic
2. Alege cereale integrale. Este de preferat sa consumi cereale integrale, cu un indice glicemic mic, fata de cele rafinate.
3. Inlocuieste biscuitii cu fructe uscate, nuci sau migdale pentru ca sunt bogate in grasimi sanatoase, minerale si fibre. Si cel mai important este ca iti ofera senzatia de satietate.
4. Consuma cat mai multe legume, pentru ca organismul are nevoie de fibre.
5. Alege fructele de sezon pentru ca organismul tau are nevoie in aceasta perioada de vitamine si minerale.
6. Daca simti nevoia sa rontai neaparat ceva, alege un ceai din plante. Ritualul in sine te tine ocupat si te face sa uiti de foamea pe fond nervos.
7. Nu neglija nici activitatile fizice. Chiar daca stai in casa, fa miscare cel putin 30 de minute pe zi. Daca nu iti place sa faci sport, poti sa faci curatenie, sorteaza-ti hainele. Este important sa faci miscare, de orice fel.
8. Ai grija ca din alimentatie sa nu lipseasca produse cu proteine si fibre, dar continut redus de calorii, cum ar fi carnea de curcan, carnea de vita, boabele de fasole, lintea, etc.
9. Combate retentia de apa prin limitarea aportului de alimente bogate in sare sau zaharuri simple. In aceasta categorie intra bauturile carbogazoase sau gustarile ambalate din supermarket. Evitati-le pe cat posibil.
CITEȘTE ȘI: Nutriţionistul Mihaela Bilic recomandă ‘hrana vie’: Alimentele fermentate, cheia rezistenţei în faţa bolilor
10. Pastreaza-ti organismul hidratat, consumand cel putin un litru si jumatate de apa pe zi.
11. Restaureaza echilibrul florei intestinale cu ajutorul probioticelor, fermentilor lactici vii care se gasesc in iaurtul alb natural, fara zahar adaugat.
12. Extractele din plante ajuta foarte mult la restartarea sistemului metabolic. Printre aceste plante se numara cafeaua verde, portocalul amar sau coleusul. Algele de mare (algele kombu sau fucus) sunt, de asemenea, un aliat valoros al metabolismului, dupa cum recomanda nutritionistul Gianluca Mech.