Ciupercile, cu zeci de mii de soiuri în întreaga lume, sunt un aliment cu o valoare nutritivă foarte mare, fiind cea mai cunoscută sursă de proteine vegetale şi o alternativă excelentă la carne.
Vitamine și minerale
Deosebit de bogate în proteine şi fier, ciupercile conţin vitaminele A, B, D, P şi K, precum şi minerale – calciu, potasiu, fosfor şi cupru. Sunt un aliment sănătos, pentru că reprezintă o sursă bună de proteine, nu conţin colesterol, au structură fibroasă, sunt bogate în vitamine şi minerale, iar unele dintre ele conţin beta-glucani – una dintre moleculele bioactive.
CITEȘTE ȘI: Motivele pentru care trebuie să consumi ciuperci: Protejează sănătatea fizică şi psihică
Pe măsură ce a crescut cererea de alimente sănătoase şi sigure la nivel mondial, cultivarea ciupercilor a devenit o industrie importantă, iar culesul ciupercilor sălbatice reprezintă o activitate distractivă şi profitabilă.
CITEȘTE ȘI: Ţi se face poftă instant! Cum se prepară pacheţelele de primăvară cu ciuperci şi carne tocată
”Sistem digestiv” al naturii
Pe lângă beneficiile pentru sănătate, ciupercile dau viaţă şi naturii, servind drept „sistem digestiv” al pădurilor, cu o mare importanţă ecologică şi un rol fundamental în descompunerea plantelor şi animalelor moarte, asigurând ciclul nutrienţilor şi, în consecinţă, fertilizarea solului.
Comentarii: