Gospodinele pregătesc în această perioadă fel şi fel de conserve pentru iarna care se apropie. Vă prezentăm aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, despre modul cum poate fi conservat mărarul.
CITEȘTE ȘI: Secrete din medicina tradițională chineză: Ce alimente trebuie să mănânci în funcție de anotimp
Se alege mărarul ca pentru mâncare şi se aşază într-un borcan mic, presărând sare între rânduri. Până a doua zi mărarul se lasă, aşa că se adaugă alt mărar, de asemenea presărat cu sare, până se umple borcanul. Se pun deasupra cruciş două scândurele, apăsând uşor, astfel încât zeama lăsată de mărar să-l acopere complet. Se leagă borcanul cu hârtie pergament şi se păstrează la rece.
Iarna se scoate mărar câte puţin, pe măsură ce avem nevoie, se ţine un timp în apă rece şi se întrebuinţează la mâncare, ciorbă etc.
CITEȘTE ȘI: Efectele ADVERSE ale tratamentelor naturiste: când și de ce trebuie evitate anumite plante medicinale
Se alege mărarul ca pentru mâncare, se întinde pe hârtie într-un loc uscat (dar nu la soare) şi se ţine câteva zile până se usucă. Se păstrează în cămară, în săculeţ de pânză. Se spală înainte de întrebuinţare.