Aperitiv gustos, plăcinta cu carne se prepară uşor, fără să fie nevoie de ingrediente speciale. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, jurnalistul îndrăgostit de gastronomie.
Pentru gospodinele care doresc să încerce acest preparat, autorul lucrării “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) dă un singur sfat: să se respecte întocmai paşii reţetei pentru un rezultat spectaculos. Iată ce nota autorul despre acest preparat de nerefuzat:
„La Bucureşti, plăcinta cu carne o făceau şi grecii, şi măcelarii, fiecare pe-a lui. Iarna era şi mai simplu: ţuica şi vinul fiert nu merg singure. O plăcintă muntenească cu carne ne trimite cu gândul la niste vii mai puţin cunoscute, dar destul de performante: Manasia-Urziceni. Mă refer mai ales la un Burgund onest, rubiniu deschis, cu „nas“ plăcut şi destul de rotund construit (poate putin prea tare in anumiti ani călduroşi – „boală“ a multor vinuri sudice care ori se aspresc ori rămân, oprite din fermentare, prea dulci)”.
CITEȘTE ȘI: Reţetă din Dobrogea: Cum se prepară delicioasele chifteluţe de icre
Ingrediente:
Foi:
1 kg de făină
2 gălbenuşuri
1 ou sare
250 g unt
apa caldă câtă trebuie
Umplutura:
100 g unt
1-2 cepe
sare,
piper,
cimbru praf
1 păhărel mic de ţuică
1 pahar de vin dulce
1 legătură de mărar verde
1 kg carne bună de viţel
Mod preparare
Foi:
• Aluatul potrivit de moale se frământă bine, bătându-l şi de masă, şi se lasă să se repauseze o jumătate de oră, pentru a se frăgezi.
CITEȘTE ȘI: Supa de ceapă, o delicatesă după reţeţă franţuzească. Nu o să-ţi vină să crezi cât de uşor o poţi găti acasă
Umplutura:
• Ceapa se taie mărunţel şi se prăjeşte uşor în unt
• Când s-a înmuiat se adaugă carnea, să se călească un pic
• Se stinge cu vin şi o ţuiculiţă, se adaugă puţină apa, sare, piper, cimbru şi se lasă să se gătească vreo jumătate de oră • La sfârşit se pune marar tocat (eventual)
Foi:
• Se unge o tavă cu unt
• Se împarte aluatul în 24 de bucăţi egale
• Se întinde fiecare bucată foaie de mîrimea tavii, subţire ca hârtia
• Fiecare foaie se pune în tavă şi se unge cu unt
• Când s-au împlinit 8 foi se pune jumătate de umplutura apoi alte 8 foi, iar umplutura, şi în sfârşit şi ultimele 8 foi, şi ele îmbibate cu unt topit
• Se da la cuptor cu foc potrivit, până se coace rumen.
Taină:
dacă focul arde foile de deasupra, fără ca miezul să se fi pătruns, se acoperă tava cu o coală de hârtie.
Comentarii: