Oameni de știință: Iată ce se va întâmpla dacă îți petreci toată ziua sub aer condiționat. Aerul condiționat a devenit un standard în viața modernă, în special în perioadele caniculare, care sunt în creștere datorită schimbărilor climatice. Dar mulți oameni se tem de aparatele de aer condiționat, parțial pe bună dreptate și parțial irațional.
Se pune întrebarea: este aerul condiționat inofensiv sau nu și care temeri sunt justificate și care nu?
Din păcate, nu s-au făcut încă suficiente cercetări științifice pe această temă, dar unele oferă unele răspunsuri și orientări. Pe scurt, se poate spune că aerul condiționat are un efect pozitiv asupra sănătății, dar poate avea și efecte negative, iar utilizarea corectă a aerului condiționat poate maximiza efectele pozitive și reduce efectele negative. În primul rând, trebuie remarcat faptul că căldura extremă, după frigul extrem, este a doua cauză de deces din cauza fenomenelor meteorologice, mai mare decât inundațiile.
CITEȘTE ȘI: Secretul confortului: Cum să îți răcorești casa pe timp de caniculă dacă nu ai aer condiționat
Oameni de știință: Iată ce se va întâmpla dacă îți petreci toată ziua sub aer condiționat
Beneficii pentru persoanele cu probleme de sănătate
Într-unul dintre cele mai aprofundate studii privind efectul aerului condiționat asupra sănătății, accentul a fost pus pe efectul temperaturii prin intermediul sistemelor de încălzire, ventilație și aer condiționat asupra pacienților din spitale. În general, aceste sisteme s-au dovedit a fi benefice pentru recuperarea pacienților, în special pentru îmbunătățirea semnelor vitale, reducerea evenimentelor de stres cardiac, accelerarea recuperării și creșterea activității fizice. În plus, utilizarea unităților cu aer condiționat a redus mortalitatea pacienților și a scurtat perioada de spitalizare pentru pacienții cu boli respiratorii.
Efectele condiționării asupra funcțiilor cognitive
Un studiu privind efectul aerului condiționat asupra persoanelor sănătoase, studenți, a fost realizat de Harvard. S-a demonstrat că temperaturile interioare ridicate din timpul unui val de căldură afectează negativ funcțiile cognitive la persoanele tinere sănătoase.
În timpul valului de căldură, participanții la studiu care locuiau în clădiri fără aer condiționat au avut timpi de reacție cu 13,4% mai lungi la testele de cuvinte și culori și performanțe cu 13,3% mai slabe la testele de adunare și scădere, comparativ cu studenții care locuiau în spații cu aer condiționat.
Autorii studiului consideră că acești factori în declinul funcției cognitive pot fi atribuiți stresului termic crescut și efectelor sporite ale altor medii.
Alte efecte pozitive ale aerului condiționat asupra sănătății
Aerul condiționat menține temperatura corpului, ceea ce este crucial în regiunile umede și calde ale lumii, unde insolația este o problemă majoră în timpul verii. Aparatele de aer condiționat facilitează somnul prin răcirea corpului. Se știe că este întotdeauna mai plăcut să dormi în camere răcoroase decât în cele calde. Aparatele de aer condiționat pot reduce incidența reacțiilor alergice deoarece filtrele lor pot elimina alergenii dacă sunt bine întreținute.
Uscarea aerului
Aparatele de aer condiționat reduc umiditatea aerului, ceea ce se poate vedea clar prin cantitatea de apă care iese din ele. Acestea răcesc aerul folosind evaporatoare care conțin un agent refrigerant. Pe măsură ce aerul cald din cameră trece prin serpentinele reci ale evaporatorului, umiditatea din aer se condensează pe aceste serpentine. Iar aerul uscat la persoanele sensibile poate duce la uscarea pielii, a ochilor și a membranelor mucoase și, în unele cazuri, la iritarea tractului respirator.
De asemenea, oamenii beau adesea mai puțină apă în camerele cu aer condiționat, deoarece nu simt la fel de multă sete ca în cazul temperaturilor ridicate. Acest lucru poate duce la deshidratare, care va fi exacerbată de aerul uscat, care la rândul său poate provoca dureri de cap, oboseală și reducerea funcțiilor cognitive. Pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), aerul uscat poate agrava simptome precum bronhoconstricția și scurtarea respirației.
Bacterii și mucegai
Dacă aparatele de aer condiționat nu sunt întreținute corespunzător, în ele se pot acumula bacterii și mucegai. Respirarea aerului contaminat cu aceste microorganisme poate provoca probleme respiratorii și reacții alergice.
Utilizarea corectă a aerului condiționat
Întreținerea regulată a aerului condiționat este esențială pentru sănătate. Aceasta include curățarea sau înlocuirea filtrului la fiecare câteva luni și service profesional cel puțin o dată pe an. Acest lucru reduce riscul acumulării de bacterii și mucegai.
Este recomandat să setați temperatura aparatului de aer condiționat la un nivel cu doar câteva grade mai mic decât temperatura exterioară. Diferențele extreme de temperatură pot fi stresante pentru organism. În camerele cu aer condiționat, poate fi util să instalați umidificatoare de aer pentru a preveni uscarea pielii și a membranelor mucoase.
CITEȘTE ȘI: Specialiștii recomandă: Pe cât setezi aerul condiționat pentru a nu răci
Este important să se asigure un flux suficient de aer proaspăt în spații pentru a reduce riscul de acumulare a gazelor nocive și pentru a îmbunătăți calitatea generală a aerului. În cele din urmă, aerul provenit de la aparatul de aer condiționat nu ar trebui să fie direcționat direct către oameni. Este mai bine să îl direcționați către tavan sau pereți pentru a obține o distribuție mai uniformă a aerului răcit.
Putem concluziona că spațiile cu aer condiționat nu sunt, în general, dăunătoare pentru sănătate. Dimpotrivă, acestea pot fi benefice pentru sănătate și pot salva vieți, cu condiția ca aparatele de aer condiționat să fie utilizate corect. Ca în cazul tuturor tehnologiilor, cheia este moderația și utilizarea corectă, potrivit actualno.com.
Comentarii: