Persoanele care nu suportă anumite gusturi par să fie mai protejate la COVID-19, spune un recent studiu publicat în JAMA Network Open, marți 25 mai.
Este vorba despre cei care sunt foarte sensibili la gustul amar. Aceștia nu numai că sunt mai puțin susceptibili se îmbolnăvi de COVID-19 decât persoanele care nu sunt atât de sensibile la aromele înțepătoare, dar sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a ajunge să fie spitalizate.
Mai mult, aceste persoane au avut simptome de COVID-19 timp de doar aproximativ cinci zile, comparativ cu o medie de 23 de zile.
Exact cum sau chiar dacă gustul afectează riscul COVID-19 nu este pe deplin înțeles, dar cercetătorii au o teorie.
Cercetătorii nu știu precis de ce se întâmplă acest lucru și care este legătura dintre sensibilitatea la gusturi și gravitate bolii dar au o teorie.
Receptorii gustului amar – inclusiv unul numit T2R38 – se găsesc în papilele gustative ale limbii fiecăruia dintre noi.
CITEȘTE ȘI: Un nou posibil efect advers al vaccinului anti-COVID-19 descoperit de medici
„Când T2R38 este stimulat, acesta răspunde producând oxid nitric pentru a ajuta la uciderea sau prevenirea replicării ulterioare a virusurilor în mucoasa respiratorie”, a declarat cercetătorul Dr. Henry Barham, specialist ORL-ist. Aceste mucus de pe membrane acoperă sistemul respirator și oferă un punct de intrare pentru viruși, inclusiv SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19.
Acest studiu a inclus aproape 2.000 de persoane (cu vârsta medie de 46 de ani) a căror capacitate de gust a fost testată folosind benzi de hârtie. Toate aceste persoane au fost testate înainte de a avea COVID-19, deoarece boala le-ar fi putut compromite simțul gustului și mirosului.
Participanții au fost încadrați trei grupuri: non-gust, super-gust și cei cu gust mediu.
Cei cu non-gust sunt oameni care nu pot detecta deloc anumite arome amare. Cei cu super-gust, pe de altă parte, sunt extrem de sensibili la amărăciune și o pot detecta la niveluri extrem de mici. Cei cu gust mediu se află undeva între cele două extreme.
În timpul studiului, 266 de participanți au testat pozitiv pentru COVID-19. Ce cu non-gust au fost mult mai predispuși la infectare decât cei cu super-gust și au avut și mai multe șanse de a avea COVID-19 sever.
Cei cu gust mediu au prezentat simptome ușoare până la moderate ale COVID-19, care deseori nu necesită spitalizare.
Dr. Alan Hirsch, director neurologic al Fundației de Cercetare și Tratare pentru Miros și Gust din Chicago, și-a petrecut cariera studiind efectele mirosului și gustului pierdute din cauza bolilor. El a analizat rezultatele studiului.
„Dacă nu puteți simți gustul amar, ar trebui să fiți mult mai atenți și să purtați măști pe o durată mai lungă pentru a vă proteja de COVID-19”, a spus Hirsch. Din păcate, a adăugat el, majoritatea oamenilor nu știu ce tip de gust au.
Însă Ala Hirsch are o soluție ușoară: „Dacă țelina are un gust amar pentru tine atunci este ai super-gust iar dacă nu simți amăreala, ai face bine să ai grijă”.