Oamenii de știință au dezvăluit ce se întâmplă cu inima atunci când mănânci cartofi. Dacă ați pune cartofii pe lista alimentelor dăunătoare, ați greși. Această legumă conține o mulțime de potasiu și vitamine, atât de necesare pentru organism, în special pentru inimă și vasele de sânge.
Oamenii de știință americani tind chiar să creadă că cartofii pot fi folosiți ca substitut pentru pâine – deci va fi mai sănătos.
CITEȘTE ȘI: Secretul pentru a găti cartofii mai repede: Ce să pui în apa în care fierb
Oamenii de știință au dezvăluit ce se întâmplă cu inima atunci când mănânci cartofi
În cadrul studiului, Dr. Kate Ayubiz de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York și colegii săi au comparat cantitatea de potasiu, vitaminele B6 și C și fibre dintr-un cartof mediu cu aceeași cantitate de orez alb și pâine integrală.
Ei au calculat apoi diferențele de nutrienți dintre cei trei carbohidrați diferiți. „Am decis să comparăm această legumă și pâinea integrală”, au declarat cercetătorii.
Iată care sunt concluziile cercetătorilor:
- Un cartof de mărime medie conține 15% din necesarul zilnic de potasiu, care este valoros pentru inimă, iar o felie de pâine integrală conține doar 3%;
- Vitamina C în această cantitate de legume reprezintă 30% din norma zilnică, iar în pâinea integrală – 0%;
- Un cartof de mărime medie conține 6% din doza zilnică de fier, iar o felie de pâine integrală conține 9%;
- În ceea ce privește fibrele alimentare sănătoase sau fibrele, un cartof conține 8% din necesarul zilnic, iar pâinea integrală conține 14%.
De asemenea, experții notează că cel mai bine este să coaceți cartofii la cuptor – în acest fel ei păstrează maximum de substanțe nutritive. Dacă sunt tineri, asigurați-vă că lăsați coaja, deoarece aceasta conține multe vitamine și minerale utile.
„Ceea ce au în comun cerealele și amidonul este faptul că sunt carbohidrați complecși. Cu toate acestea, compoziția lor va fi complet diferită. Legumele cu amidon pot conține mai mulți micro și macronutrienți benefici”, au declarat cercetătorii.
CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință dezvăluie cât de des pot fi mâncați cartofii fără să dăuneze sănătății
Oamenii de știință compară beneficiile cartofilor, ale orezului alb și ale pâinii albe. Se pare că puteți înlocui pâinea obișnuită cu leguma „dăunătoare”. Dacă în loc de o bucată de pâine mâncați un cartof mic fiert de 2 ori pe zi, acesta va crește conținutul de potasiu din organism cu 21%. Acest element este necesar pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge.
Coaja de cartof conține solanina dăunătoare, care poate provoca disconfort și, în cazuri rare, otrăvirea gravă a organismului. Trebuie amintit că solanina se acumulează în scoarțele vechi, mai ales dacă au apărut deja muguri sau dacă culoarea s-a schimbat în verde sub influența luminii. Semnele de otrăvire includ dureri de cap, greață și vărsături și stomac deranjat, potrivit actualno.com.
Comentarii: