Oamenii de stiinta au ajuns, in urma studiilor, la o descoperire promitatoare, si anume faptul ca beneficiile pe care complexul de vitamine B le are asupra sanatatii creierului nostru depind de nivelurile acizilor grasi Omega 3.
Protejarea împotriva declinului creierului
Complexul de vitamine B poate proteja impotriva declinului (atrofiei) creierului asociat cu varsta inaintata, insa acest lucru se intampla doar in cazul persoanelor care au niveluri mari de Omega 3 in organism, arata un studiu din 2015 de la Universitatea Oxford, care ii ajuta astfel pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine modul in care nutrientii functioneaza cand sunt combinati in mod corespunzator, scrie doc.ro.
Informatiile obtinute in urma unui studiu de peste granite au indicat faptul ca suplimentarea alimentatiei cu doze mari din complexul de vitamine B a incetinit atrofierea creierului in cazul persoanelor cu o usoara deteriorare cognitiva cu pana la 40%, insa aceasta incetinire s-a produs doar cand nivelurile de acizi grasi Omega 3 erau deja ridicate.
CITEȘTE ȘI: Creierul preferă ciocolata. Reputatul profesor neurolog Vlad Ciurea ne dezvăluie toate secretele
Importanța acizilor grași Omega 3 pentru organism
Studiul arata ca, pe de alta parte, in cazul persoanelor varstnice cu valori scazute de Omega 3 in organism, suplimentele de acid folic plus cele cu vitaminele B6 si B12 nu au avut niciun efect benefic, potrivit rezultatelor publicate in revista „American Journal of Clinical Nutrition”.
Oamenii de stiinta de la alte universitati au declarat in presa ca, desi studiul acesta a avut un numar mic de participanti si ca este absolut necesar ca cercetarile sa fie repetate, pentru a se vedea daca se confirma concluziile obtinute, studiul cu pricina are „implicatii importante”.
Asocierea dintre metabolismul vitaminelor B si Omega 3 a devenit una extrem de importanta
Oamenii de stiinta au mai descoperit o legatura intre vitaminele din complexul B, Omega 3 si homocisteina, care este un aminoacid asociat cu dementa suspectata sau confirmata. Concentratiile din tesuturi si plasma ale homocisteinei, asa cum se stie in comunitatea medicala, sunt determinate de statusul vitaminelor B din organism, pentru ca aceste vitamine sunt co-factori pentru enzimele implicate in metabolismul homocisteinei.
Noile informatii obtinute in urma studiilor sugereaza ca statusul pe care acizii grasi Omega 3 il au in organism este extrem de important cand vine vorba de persoanele cu usoare deteriorari (tulburari) cognitive.
Cercetatorii declarau la momentul publicarii studiului ca rezultatele lor intaresc legatura dintre acizii grasi si metabolismul vitaminelor B. Acizii grasi Omega 3, in anumite conditii, isi indeplinesc efectul protector prin stimularea proceselor neuronale si prin reducerea productiei de specii reactive de oxigen. Se pare ca un status (un aport) suficient de vitamine din complexul B si concentratiile mici de homocisteina sunt necesare pentru utilizarea optima si distributia optima a acizilor grasi Omega 3 in organism.
Important este si faptul ca aceste rezultate pot sa ii ajute pe oamenii de stiinta sa inteleaga si mai bine anumite procese si sa indentifice si mai bine persoanele varstnice care ar putea beneficia de pe urma suplimentelor cu vitamine B si/sau suplimentelor cu acizi grasi Omega 3.
CITEȘTE ȘI: Plictiseala, PERICOL pentru creier. TOP 10 exerciţii care îmbunătăţesc memoria
Despre functionarea creierului
Se stie ca functionarea creierului intra in declin, in mod natural, pe masura ce imbatranim, iar tulburarile cognitive cu forme usoare reprezinta o stare de tranzitie, in care micile modificari in privinta functionarii memoriei si micile modificari ale capacitati mentale coexista, alaturi de functionarea normala a cognitiei. Astfel de declinuri ce apar in functiile pe care creierul nostru le indeplineste ar putea fi un semnal de alarma in privinta dementei la varstnici, asa ca oamenii de stiinta depun eforturi mari pentru a gasi o cale sau un mijloc prin care sa poata fi prevenita atrofierea creierului la varste inaintate.
„Am demonstrat ca efectele suplimentarii cu vitaminele B asupra ratelor de atrofiere a creierului depind de concentratiile pre-existente ale acizilor grasi Omega 3 in plasma. Aceasta descoperire ar putea explica de ce unele studii referitoare la efectele vitaminelor B asupra functionarii creierului nu au avut succes. In schimb, rezultatele noastre sugereaza ca statusul homocisteinei poate determina, de asemenea, efectele acizilor grasi Omega 3 in declinul cognitiv si in ce priveste dementa si astfel se poate explica de ce unele studii ce au inclus Omega 3 nu au avut succes”, au scris cercetatorii.
Comentarii: