E început de an şi bilanţul pe anul care a trecut ne-a arătat că mai avem câte ceva de făcut pentru a fi persoane cu adevărat fericite şi sănătoase.
E firesc, pentru că mereu mai putem face câte ceva. Să presupunem că avem o stare de sănătate satisfăcătoare şi nu fumăm. Putem face ceva pentru ca lucrurile să arate mai bine? Experţii consultaţi de bbc.com spun că e loc şi de mai bine.
Ce au aceştia în vedere? Păi, în primul rând, este simplu să ne concentrăm doar pe sănătatea fizică. Dar, potrivit dr. Nadine Sammy, profesor asociat pentru sănătate şi sport la Universitatea Exeter, este de părere că, totodată, ar trebui să ne concentrăm şi pe sănătatea mintală şi autocontrol.
Conştientizând starea de dispoziţie, emoţiile şi ce le determină, putem îmbunătăţi pas cu pas starea noastră de bine atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. „Înţelegând-ne sentimentele, motivaţiile şi comportamentul putem deveni mai apţi în a face alegerile care ni se potrivesc“, potrivit specialistului mai sus citat.
O mai bună autocunoaştere ne permite să ne valorificăm punctele forte şi să lucrăm la cele slabe, astfel încât să devenim cea mai bună variantă a noastră“.
Cât de puţin, dacă suntem privaţi de odihnă, să zicem cinci ore de somn pe noapte în loc de şapte – acest lucru poate afecta funcţiile cognitive, inclusiv luarea deciziilor, potrivit dr. Gavin Buckingham, conferenţiar în sport şi ştiinţele sănătăţii la Universitatea Exeter.
Mersul la sală, exerciţiile pilates sau alergarea de dimineaţă sunt câteva lucruri care ne vin în minte atunci când ne gândim să devenim mai activi fizic. Dar mersul la sală se potriveşte doar unora dintre noi. Cei mai mulţi ajungem să renunţăm după o lună sau două, explică dr. Rhys Thatcher, conferenţiar, expert în fiziologie la Universtatea Aberystwyth.
Specialistul recomandă găsirea unor metode potrivite de a incorpora exerciţiile în rutina zilnică. Şi sunt o grămadă de astfel de metode, potrivit acestuia, de la ocolirea scărilor rulante şi a lifturilor la locul de muncă, şi până la parcarea automobilului ceva mai departe de supermarket atunci când mergem la cumpărături sau de locuinţă.
„Însă, există beneficii particulare atunci când adopţi un căţel“, mai spune specialistul. Dacă vrei să te asiguri că vei face cel puţin 30 de minute de mişcare de două ori pe zi, atunci aceasta este soluţia, ca să nu mai punem la socoteală şi beneficiile emoţionale ale unui astfel de gest“.
Am auzit cu toţii de cele 5 porţii de fructe şi legume pe care ar trebui să le consumăm în fiecare zi. Dar, potrivit dr. Megan Rossi, cercetător asociat în ştiinţele nutriţiei la King’s College din Londra, nu este doar o chestiune de cantitate, ci şi de diversitate.
CITEȘTE ȘI: Transpiri în timpul somnului? Ar putea fi semnul unor afecțiuni grave
Potrivit acesteia, ar fi util să optăm pentru 30 de alimente din aceste categorii în fiecare săptămână pentru a îmbunătăţi sănătatea sistemului digestiv, ştiut fiind că microbiomul are un rol, decisiv în starea de sănătate generală. Alergiile, obezitatea, sindromul intestinului iritabil, maladia Parkinson şi chiar şi depresia sunt boli care au legătură cu bacteriile tubului digestiv.
După excesele obişnuite de sărbători, mulţi dintre noi ne luptăm cu kilogramele în plus şi ne propunem să mergem mai des la sală. Însă, problema cu ţintele arbitrale de tipul acesta e că sunt greu de atins, iar eşecul ne poate demoraliza, potrivit dr. James Gill, cercetător la Warwick Medical School.
Specialistul recomandă concentrarea pe încercarea de a fi mai fericiţi. Cum putem face asta? Optând pentru acele schimbări care ne fac să zâmbim mai des. Şi, în acelaşi timp, identificând acele lucruri care ne fac nefericiţi şi pe care ar trebui să încercăm să le schimbăm.