Obiceiul care poate duce la diabet: Pare greu de crezut. Oamenii de știință au descoperit o legătură între dezvoltarea diabetului de tip 2 și obiceiurile comportamentale ale multor persoane. Endocrinologul Zuhra Pavlova a comentat rezultatele studiului.
Medicul spune că, după rezultatele unui experiment de nouă ani la care au participat 85 de mii de voluntari inițial sănătoși, oamenii de știință au descoperit o legătură între iluminatul nocturn și dezvoltarea diabetului.
Voluntarii au purtat brățări cu senzori de lumină. Multe dintre aceste persoane care au fost expuse la lumina nocturnă și inclusiv fiind în fața monitoarelor diferitelor gadgeturi până dimineața au ajuns să dezvolte diabet de tip 2.
CITEȘTE ȘI: Cum afectează berea persoanele cu diabet
Oamenii de știință au descoperit că cel mai periculos moment pentru expunerea unei persoane la lumină este de la miezul nopții până la șase dimineața. Intensitatea luminii din timpul zilei nu joacă niciun rol statistic. Dr. Zuhra Pavlova explică faptul că legătura se datorează probabil efectului luminii asupra ritmului circadian uman. Ea a recomandat regândirea serioasă a programului de somn-veghe.
„Riscul de diabet crește tocmai din cauza perturbării ritmului circadian, iar lumina puternică din timpul nopții este un semn că nu dormim”, spune specialistul. Atunci când o persoană doarme, organismul său produce în mod activ citokine – acestea sunt proteine care luptă împotriva infecțiilor și inflamațiilor.
Diabetul de tip 1 se caracterizează prin deficit absolut de insulină, adică nu există suficientă insulină pentru a-și îndeplini funcția. Această boală este diagnosticată la copii și adolescenți, dar nu neapărat de la naștere. Principalele cauze ale unei astfel de disfuncții pancreatice sunt distrugerea celulelor beta de către sistemul imunitar.
Aceasta apare treptat – poate dura de la câteva luni la câțiva ani până când apar primele semne ale bolii. În cazuri rare, diabetul de tip 1 se dezvoltă înainte de vârsta de 30 de ani. Prin urmare, acesta poate fi confundat cu cel de-al doilea tip.
Motivul pentru distrugerea celulelor beta constă în predispoziția genetică și în prezența autoantigenilor în organism. În cazuri rare, procesul de distrugere este declanșat de virusuri (enterovirus Coxsackie, rubeolă sau HIV).
Diabetul de tip 2 este cauzat de rezistența la insulină care apare la vârsta adultă. Pancreasul continuă să producă hormonul necesar, dar nu funcționează. În acest caz, se vorbește despre deficiența sa relativă. Organismul poate percepe acest lucru ca o lipsă de insulină (chiar dacă nu este) și produce mai multă decât în mod normal. Atunci apar hiperinsulinemia și sindromul metabolic.
CITEȘTE ȘI: 4 obiceiuri care pot provoca diabet – Unele dintre ele te vor surprinde
Cauzele rezistenței la insulină pot fi:
Rezistența la insulină poate fi și fiziologică. Este frecventă în rândul adolescenților, femeilor însărcinate și vârstnicilor. Manifestările pe termen scurt ale rezistenței la insulină apar în a doua fază a ciclului menstrual și în timpul somnului, potrivit actualno.com.