Obiceiul care scade riscul de a face cheaguri de sânge: E important să îl faci în primele ore ale zilei. Apariţia cheagurilor de sânge în vene poate semnala riscul unor complicații cardiovasculare grave sau al unor boli la fel de grave precum embolia pulmonară.
De aceea este important consultul medicului specialist când apar simptome neobişnuite şi îngrijorătoare.
În timpul somnului, corpul nostru poate trimite semnale că în vasele de sânge s-au format cheaguri de sânge. De obicei, aceste manifestări sunt rareori asociate cu o afecțiune periculoasă, iar acest lucru nu face decât să ducă la înrăutățirea ei.
Un obicei de dimineață poate fi extrem de util în reducerea riscului de cheaguri de sânge, potrivit medicului Elena Tikhomirova. Ea împărtășește că are obiceiul de a bea unul sau două pahare de apă dimineața pe stomacul gol pentru a preveni apariţia trombozei și a complicațiilor cardiovasculare.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul de cimbru: Ce efect are asupra sângelui
Obiceiul care scade riscul de a face cheaguri de sânge: Apa caldă dimineața
Doctorul Tikhomirova spune că obiceiul de a bea apă dimineața ajută la restabilirea echilibrului hidric, care se înrăutățește din cauza faptului că corpul uman pierde lichide în timpul somnului nocturn. De asemenea, acest obicei stimulează tractul digestiv și sistemul excretor.
Un alt avantaj al acestui ritual este prevenirea îngroșării excesive a sângelui și a pericolelor asociate. „Menținerea echilibrului fluidelor din organism previne îngroșarea sângelui și, ca urmare, reduce riscul apariției cheagurilor periculoase”, spune expertul.
Beneficiile efectului de subțiere a sângelui
Medicul a adăugat că, datorită efectului de subțiere a sângelui, funcția cerebrală se poate îmbunătăți pe măsură ce circulația sângelui devine mai activă și primește suficienți nutrienți. Obiceiul de a bea apă dimineața poate fi de ajutor în special pentru persoanele în vârstă.
În plus, dr. Tikhomirova subliniază celelalte beneficii importante ale sale pentru sănătate: „Consumul unui pahar cu apă permite organismului luptă mai uşor cu agenții patogeni prin îmbunătățirea funcționării sistemului limfatic și, de asemenea, ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi și a apariţiei infecțiilor urinare”, explică specialistul citat de actualno.com.
Când apare riscul de tromboză
Riscul de tromboză crește la persoanele peste 40 de ani. Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul de apariție a acestei boli. Pentru a o preveni, ar trebui să luați zilnic medicamente care conțin acid acetilsalicilic sau alte medicamente antitrombotice, dar numai după consultarea medicului.
De asemenea, există un risc crescut la persoanele cu obezitate, care au un indice de masă corporală de peste 30. Când abuzați de alimente grase și prăjite, colesterolul crește în sânge și se acumulează în pereții vaselor de sânge, ducând la formarea plăcilor de aterom, iar riscul de tromboză se dublează. În insuficiența cardiacă cronică apare umflarea membrelor, ceea ce face dificilă circulaţia sângelui prin vene.
Care sunt valorile normale ale grăsimilor din sânge
Un nivel ridicat al colesterolului nu se manifestă printr-un simptom anume, de aceea singura metodă prin care putem afla ce valoare a colesterolului avem este în urma analizelor medicale specifice.
Colesterolul este o substanță care ajută la buna funcționare a organismului, atunci când se încadrează în limite optime. HDL-colesterolul sau „colesterol bun” transportă colesterolul din diverse părți ale organismului înapoi la ficat, care îl metabolizează și îl înlătură din organism. Vasele de sânge sunt astfel protejate de eventualele depuneri de grăsime.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul din acest condiment este mai puternic decât aspirina: Vindecă durerile de cap și subțiază sângele
Când colesterolul este considerat ridicat
- Colesterol total normal: între 130 mg/dl şi 200 mg/dl
- HDL: pentru bărbați, valorile peste 35mg/dl sunt considerate bune; pentru femei, peste 45 mg/dl
- LDL: între 40 mg/dl și 130 mg/dl
- Raportul HDL colesterol/colesterol total : între 0,24 și 0,48