Obiceiul păstrat din moși strămoși: Cum pregătești pomana porcului – Detaliul care îi asigură gustul delicios. Pomana porcului este un obicei vechi care constă în oferirea unei mese de mulțumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului de la rude, vecini și prieteni, după terminarea treburilor de către gazdă.
Ca orice rețetă tradițională, și aceasta se gătește la foc mic, în ceaun.
Obiceiul păstrat din moși strămoși: Cum pregătești pomana porcului
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc (ceafă, pulpă, mușchi, apată, piept după preferință)
- 3-4 căței de usturoi
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță piper măcinat
- 2 linguri untură
- 1 cană de apă
CITEȘTE ȘI: Șoricul, mai sănătos decât o pungă cu chipsuri: De ce nu afectează colesterolul
Mod de preparare:
Începem cu spălarea bucăților de carne în apă rece, apoi le tăiem bucăți de mărime potrivită, cât mai egale pentru un aspect frumos.
Este important să știți că această tocană de carne necesită supravegherea permanentă, amestecând continuu să nu se prindă de fundul ceaunului.
Punem o lingură de untură în ceaun, apoi adăugăm carnea și o condimentăm cu sare și piper.
Turnăm și cana de apă și lăsăm să fiarbă până când se evaporă toată apa.
Detaliul care îi asigură gustul delicios
În acest moment punem cealaltă lingură de untură și usturoiul mărunțit și amestecăm bine.
CITEȘTE ȘI: Ce FEL DE VIN așezi pe masa de Crăciun lângă sarmale și cozonac
De acum e nevoie să stați mereu lângă ceaun, amestecând mereu până când carnea se rumenește frumos.
Când e gata, cel mai important lucru este să o acoperiți cu un capac și să o lăsați deoparte pentru 10 minute, ca toate aromele să se întrepătrundă.
„Pomana porcului” se servește cu mămăliguță și bineînțeles, cu murături asortate lângă.
Să aveți poftă!
Comentarii: