Obiceiuri aparent inofensive care duc la scăderea vitaminei D în organism. Vitamina D este esențială pentru organism, aceasta menținând oasele puternice, susținând activitatea sistemului imunitar și totodată contribuind la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Din ce cauze poate apărea lipsa vitaminei D?
Organismul are abilitatea de a-și produce singur cantitatea de vitamina D necesară zilnic, însă, pentru ca acest lucru să se petreacă, este necesară expunerea pielii la razele soarelui. 15‑20 de minute de expunere fără cremă de protecție solară pe zi sunt suficiente pentru a obține doza zilnică necesară de vitamina D. Nu uita, dacă stai mai mult în soare, e nevoie să îți protejezi pielea cu o cremă cu factor de protecție solară adecvat pielii tale, pentru că altfel îți crești riscul de îmbătrânire prematură a pielii și de cancer de piele.
De ce poate apărea lipsa vitaminei D?
Vitamina D se regăsește și în unele alimente, însă în cantități prea mici pentru a fi suficiente. Pe timp de iarnă, când soarele stă mai puțin timp pe cer, iar noi petrecem tot mai puțin timp afară (iar atunci când o facem ne acoperim pielea cu haine și accesorii care să ne protejeze de temperaturile joase și de vânt), în multe cazuri apare deficitul de vitamaina D, potrivit doc.ro. Există însă și alte cauze pentru care apare lipsa vitaminei D, pe care poate nici nu le bănuiești.
CITEȘTE ȘI: Ai grijă la deficitul de vitamina D: Probleme de sănătate pe care le-ai putea întâmpina, inclusiv la creier
Iată despre ce este vorba:
Obiceiuri aparent inofensive: Consumul de alimente nesănătoase, care îngrașă
Grăsimea corporală în exces nu afectează capacitatea organismului de a produce vitamina D, însă aceasta „absoarbe” o cantitate mare de vitamina D. Așadar, consumul de alimente bogate în grăsimi și zaharuri, precum dulciurile cu zahăr, alimentele de tip fast food și alte alimente ultra procesate (mezeluri, brânze topite, chipsuri etc.) sau sucuri din comerț poate duce la lipsa vitaminei D.
Obiceiuri aparent inofensive: Procesul natural de îmbătrânire
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, rinichii își pot pierde abilitatea de a transforma vitamina D în forma sa activă, determinând astfel deficitul de vitamina D.
Obiceiuri aparent inofensive: Dieta vegană
Dacă adopți o dietă vegană, nu stai destul la soare și nu iei un supliment alimentar cu vitamine, e foarte probabil să suferi de lipsa vitaminei D, asta pentru că principalele surse alimentare de vitamina D sunt de origine animală: ouăle, peștele, laptele, brânza sau iaurtul. Iaurtul de soia și anumite tipuri de ciuperci pot fi surse alimentare bogate în vitamina D potrivite pentru vegani și vegetarieni, însă acestea pot să nu fie suficiente pentru a combate o carență.
Obiceiuri aparent inofensive: Prea mult timp la interior
Dacă petreci mai mult timp în casă ori la birou, fără să stai în aer liber și în bătaia razelor de soare, ești predispus la o lipsă de vitamina D. Dacă te afli în aceste situații, în care fie lucrezi de acasă, fie te deplasezi la serviciu și rămâi într-o clădire multe ore fără să ieși, caută ca în fiecare zi să vezi soarele. Încearcă să ieși 15 minute în pauza de prânz și să faci câțiva pași prin soare ori să stai pe o bancă la soare.
Obiceiuri aparent inofensive: Afecțiunile cardiovasculare
Suferi de afecțiuni cardiovasculare? Acestea sunt asociate adesea cu deficitul de vitamina D în organism. Nu se știe exact care este legătura dintre aceste două probleme, însă e important că dacă suferi de tulburări cardiace să testezi și nivelul de vitamina D din sânge.
Obiceiuri aparent inofensive: Te bronzezi la solar
Trecând peste faptul că bronzul de solar îți crește considerabil riscul de cancer de piele, și nivelul de vitamina D poate fi afectat de acest bronz. Melanina, pigmentul care colorează pielea atunci când ne bronzăm, reduce răspunsul organismului la expunerea la radiații UV, producând astfel o cantitate din ce în ce mai redusă de vitamina D. Așadar, cu cât ești mai bronzat în urma sesiunilor de la solar, cu atât mai mare e riscul să suferi de lipsa vitaminei D.
CITEȘTE ȘI: Cum trădează fața deficitul de vitamina D
Cum recunoști deficitul de vitamina D?
Deficitul de vitamina D se manifestă printr-o serie de semne și simptome care pot fi puse cu ușurință pe seama altor afecțiuni. Însă, dacă ești vigilent, poți suspecta lipsa vitaminei D când observi unele simptome. Iată semnele care trebuie să te pună pe gânduri:
- Ești mereu obosit, indiferent de activitățile pe care le desfășori pe parcursul zilei.
- Te îmbolnăvești des, cu ușurință.
- Ai stări depresive inexplicabile.
- Îți cade părul.
Dacă medicul îți depistează în urma analizelor deficitul de vitamina D, problema poate fi combătută cu ușurință prin administrarea unor suplimente alimentare. Consumul de alimente care conțin această vitamină în concentrații mari, precum și expunerea moderată și responsabilă la soare vor contribui, de asemenea, la combaterea deficitului de vitamina D.
Comentarii: