X

Obiectul comun folosit la curățenie care este toxic: Cum amenință acesta sănătatea

Obiectul comun folosit la curățenie care este toxic: Cum amenință acesta sănătatea. Un obiect comun, pe care mulți îl folosesc la curățenie, poate face mai mult rău decât bine, a avertizat un doctor în știință într-un articol publicat în Forbes.

Deși erau deja populare, pandemia de COVID-19 a dus cererea pentru șervețele dezinfectante la cote fără precedent. Purtarea măștilor și vaccinurile au fost subiecte controversate pe linii politice, dar publicul a fost unit în ceea ce privește utilizarea șervețelelor.

În timp ce alte măsuri de precauție pandemică au scăzut, frenezia dezinfectării continuă. Institutul American de Curățenie – grupul comercial care reprezintă producătorii de dezinfectanți – a declarat cu mândrie că „americanii sunt în continuare entuziasmați de șervețelele dezinfectante”. Doar în America de Nord, piața șervețelelor dezinfectante a crescut la 3,72 miliarde de dolari în 2023 și se estimează că va ajunge la 5,64 miliarde de dolari până în 2031.

CITEȘTE ȘI: Șase reguli simple de curățenie care te ajută să ai casa aranjată în orice moment al zilei

Ingrediente comune asociate cu riscuri pentru sănătate

Șervețelele dezinfectante ale brandurilor populare conțin adesea substanțe chimice antimicrobiene numite compuși cuaternari de amoniu. Potrivit unui studiu publicat de mai mulți oameni de știință din 14 universități, patru agenții guvernamentale și trei ONG-uri, aceste substanțe chimice pot face mai mult rău decât bine.

„Am descoperit că acestea sunt asociate cu efecte nocive asupra reproducerii, dezvoltării, respirației și pielii. Un studiu mai recent realizat de Universitatea Case Western Reserve a identificat o legătură cu leziunile neurologice. În plus, aceste substanțe pot contribui la rezistența antimicrobiană, făcând anumite bacterii rezistente atât la antimicrobiene, cât și la antibiotice critice”, susține Arlene Blum, doctor în științe la Institutul de Politici Științifice Verzi și autoare a articolului.

Chiar dacă nu folosești personal compuși cuaternari de amoniu, este posibil să fii expus, deoarece aceștia sunt utilizați în spații publice precum magazine, săli de sport, birouri și școli. Utilizările rezidențiale, comerciale și industriale ale compușilor cuaternari de amoniu îi eliberează în apa uzată, ceea ce duce la prezența acestora în nămolurile de epurare, precum și în apele și sedimentele din aval de stațiile de epurare.

Șervețelele dezinfectante sunt, de obicei, inutile

Conform CDC, curățarea suprafețelor cu apă și săpun elimină majoritatea microbilor, inclusiv SARS-CoV-2. Agenția nu recomandă dezinfectarea în scopuri cotidiene.

Curățarea se referă la procesul de îndepărtare a murdăriei, grăsimii și altor impurități, precum și a microbilor, de pe suprafețe, și poate fi realizată cu apă și săpun. Cu alte cuvinte, săpunul funcționează prin eliminarea microbilor, nu prin uciderea lor.

Dezinfectarea, în schimb, se referă la procesul de distrugere a microbilor, eliminând atât microbii benefici, cât și pe cei dăunători. Chiar și în domeniul sănătății sau în alte situații care ar putea necesita dezinfectare, alternative mai bune la compușii cuaternari de amoniu includ peroxidul de hidrogen, acidul citric și produsele de curățare pe bază de alcool.

CITEȘTE ȘI: 10 obiceiuri de curățenie care fac mai mult rău decât bine

Ce poți face

Curăță suprafețele cu apă și săpun. Pur și simplu amestecă apă caldă cu săpun lichid neantibacterian (CDC recomandă o linguriță de săpun la un litru de apă), aplică soluția pe suprafața dorită cu o cârpă sau un burete și freacă ușor pentru a îndepărta contaminanții.

Clătește suprafața cu apă curată pentru a elimina orice reziduuri de săpun și usuc-o cu un prosop curat.

Dacă totuși dorești să folosești șervețele, alege șervețele fără compuși cuaternari de amoniu sau alți antimicrobieni.

Majoritatea compușilor cuaternari de amoniu pot fi identificați pe etichetele ingredientelor prin denumiri care se termină cu „clorură de amoniu” sau ceva similar.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro