MOMS

De ce să nu-ți obligi copilul să-și îmbrățișeze rudele

Întâlnirile cu rudele și timpul petrecut în familie sunt la ordinea zilei în perioada sărbătorilor. Și pentru că cei mici sunt în centrul atenției, vor fi răsfățați cu daruri de la toate rudele. Cum îi determini însă pe cei mici să le mulțumească acestora pentru cadourile primite?

Din dorința de a avea un copil politicos și totodata afectuos cu cei din familie, părinții au tendința de a-i forța pe cei mici să își îmbrățișeze și rudele cele mai îndepărtate, chiar dacă pe unele dintre acestea poate nu le-au mai vazut niciodată. Specialiștii doc sunt însă de părere că atingerile fizice precum îmbrățișările nu ar trebui niciodată să fie făcute forțat.

CITEȘTE ȘI:Sfaturi pentru cei care vor să ţină post: Cu ce poţi înlocui carnea

Asociația Americană de Pediatrie a făcut, cu privire la acest subiect, următoarele declarații: “Nu forța copilul să îmbrățișeze sau să pupe persoane, chiar dacă acestea fac parte din familie. Este dreptul copiilor de a alege să nu ofere o îmbrățișare, chiar și bunicilor. Consolidarea constantă a ideei potrivit căreia corpul lor le aparține în totalitate îi va proteja, pe viitor, pe copii”.

Îmbrățișările forțate pot oferi copiilor, în special fetelor, o perspectivă greșită asupra ideii de consimțământ în ceea ce privește afecțiunea dovedită pe cale fizică. Da, este foarte devreme să te gândești la consimțământ cu privire la atingerile fizice atunci când copiii sunt mici, însa în perioada copilăriei se formează convingerile celor mici. Cu cât copilul învață mai timpuriu să seteze bariere atunci când vine vorba despre atingerile fizice, cu atât mai ușor îi va fi să mențină acele bariere în viața de adult.

CITEȘTE ȘI:Studiu alarmant al specialiştilor: Ce riscăm dacă petrecem mult timp în faţa televizorului – e foarte GRAV

Este adevărat că majoritatea adulților vor să primească îmbrățișări de la cei mici pentru ca atașamentul sau dragostea pe care cei mici le-o poartă să fie validate, nu pentru ca ar avea vreo intenție nefirească, însă asta nu justifică intenția părintelui de a-și forța copilul să își îmbrățișeze rudele cele mai îndepartate, pe care poate că nici nu le recunoaște. Din dorința de a evita ca sentimentele unei rude să fie rănite, părintele ajunge să își pună copilul într-o situație inconfortabilă care poate fi evitată cu ușurință.

Pentru a evita situațiile neplăcute, învață-i pe cei mici să strângă mâna rudelor pe care nu își doresc să le îmbrățișeze ori să bată palma cu ele. Astfel, adulții vor fi impresionați de gestul haios al celui mic și nu vor insista să primească o îmbrățișare. Părintele trebuie să fie de partea copilului, arătându-i susținerea sa atunci când cel mic refuză să ofere o îmbrățișare cerută cu forța de o mătușă sau un văr. Copilul nu trebuie să aibă senzația că este abandonat de părinte în situația inconfortabilă și că trebuie să accepte compromisul pentru că nu are încontro.

CITEȘTE ȘI:Cum scapi de durerile de cap: Trucurile pe care nu le ştiai până acum

De asemenea, e bine să porți cu cel mic o discuție sinceră, pentru a afla de ce evită contactul fizic cu unele rude. Întreabă-l ce îl face să se simtă inconfortabil și astfel vei reuși să înțelegi dacă este vorba despre timiditate sau există o cauza ascunsă a acestui comportament.

În cazurile în care atitudinea copilului te ingrijorează pentru că refuză orice contact fizic cu orice persoană din jur, este recomandat să apelezi la ajutorul unui terapeut.

Comentarii:
preload imagepreload image