Oboseală, dureri de cap și piele palidă: Simptomele care arată că suferi de lipsa acestei vitamine. Deși vitamina se găsește în multe alimente, insuficiența și deficitul de B12 sunt relativ frecvente. Simptomele deficitului de vitamina B12 pot varia de la cele fizice la cele psihologice.
Vitamina B12 este un nutrient esențial de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru procese precum sinteza ADN, producerea de energie și funcționarea sistemului nervos central.
Deoarece capacitatea de a absorbi B12 din alimente scade odată cu vârsta, deficiența este mai frecventă la vârstnici. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că copiii și adulții mai tineri, inclusiv cei care sunt însărcinați și alăptează, nu pot dezvolta o deficiență de B12.
Deficitul de B12 este adesea diagnosticat greșit, adesea din cauza testelor de laborator inadecvate sau pentru că simptomele nu sunt specifice.
CITEȘTE ȘI: De ce este mai periculoasă o supradoză de vitamina D decât un deficit
Dacă aveți un nivel scăzut sau deficitar de B12, probabil vă veți simți obosit.
Celulele corpului dumneavoastră au nevoie de B12 pentru a funcționa corect. Ca atare, având niveluri inadecvate de B12 poate reduce producția normală de celule roșii din sânge, ceea ce poate afecta furnizarea de oxigen.
În mod specific, deficitul de B12 poate provoca anemie megaloblastică. Această afecțiune duce la formarea de globule roșii mari, anormale și imature și la afectarea sintezei ADN.
Ca și afecțiunea numită anemie feriprivă, anemia cu deficit de B12 vă poate face pielea palidă din cauza lipsei de globule roșii complet mature și sănătoase în organism.
Deficitul de B12 poate provoca, de asemenea, o afecțiune numită icter, care face ca pielea și albul ochilor să capete o culoare gălbuie din cauza nivelului ridicat de bilirubină.
Durerea de cap este printre cele mai frecvent raportate simptome asociate cu deficitul de B12 atât la adulți, cât și la copii.
Cercetările continuă să investigheze dacă tratamentul cu B12 poate îmbunătăți simptomele migrenei la unele persoane.
Deficitul de B12 este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta depresie.
Având niveluri scăzute de B12 poate duce la niveluri ridicate ale unui aminoacid care conține sulf numit homocisteină. La rândul său, acest lucru poate contribui la dezvoltarea depresiei prin creșterea stresului oxidativ, deteriorarea ADN-ului și moartea celulară în organism.
În plus față de simptomele depresiei, nivelurile scăzute sau deficitare de B12 pot duce la alte afecțiuni mentale, inclusiv psihoză și tulburări de dispoziție.
Deficitul de B12 poate provoca, de asemenea, diaree, greață, constipație, balonare, gaze și alte simptome gastrointestinale.
Aceste probleme pot afecta atât adulții, cât și copiii.
Deoarece deficitul de B12 afectează negativ sistemul nervos central, persoanele cu niveluri scăzute sau deficitare de B12 se pot simți amețite și pot avea dificultăți de concentrare și de finalizare a sarcinilor.
Multe studii au legat nivelurile scăzute de B12 de afectarea funcției mentale la adulții în vârstă.
Din fericire, studiile arată că afectarea mentală asociată cu nivelurile scăzute de B12 se poate ameliora cu ajutorul tratamentului cu B12.
Glosita este un termen medical care se referă la o limbă inflamată, roșie și dureroasă. Aceasta poate fi cauzată de deficiența de B12.
Persoanele cu această deficiență pot dezvolta glosită împreună cu stomatită, care se caracterizează prin răni și inflamații în gură.
Deși glosita și stomatita sunt frecvente la persoanele cu anemie asociată cu deficit de B12, acestea pot apărea fără anemie și pot fi un semn al deficitului precoce de B12 ( 25Trusted Source ). Acestea fiind spuse, glosita poate avea alte cauze.
Mulți adulți și copii care au un deficit de B12 raportează că se confruntă cu parestezii, o senzație de arsură sau furnicături în anumite zone ale corpului, cum ar fi mâinile și picioarele.
Din păcate, acest simptom al deficitului de B12 se suprapune cu simptomele asociate cu neuropatia diabetică – afectarea nervilor cauzată de glicemia ridicată care poate provoca durere și amorțeală la nivelul extremităților.
Persoanele cu diabet zaharat care iau metformin prezintă un risc mai mare de a dezvolta deficit de B12, deoarece acest medicament poate reduce absorbția de vitamina B12 de către organism.
Astfel, deficitul de B12 poate fi diagnosticat greșit ca neuropatie periferică la persoanele cu diabet.
Ca urmare, mulți experți recomandă ca persoanele care iau metformin să fie examinate în mod regulat pentru deficiența de vitamina B12, potrivit actualno.com.
În plus față de simptomele de mai sus, deficiența de B12 poate provoca următoarele:
CITEȘTE ȘI: Vitamina care are grijă de inima și vasele de sânge ale persoanelor în vârstă
Deoarece simptomele deficitului de vitamina B12 nu sunt specifice afecțiunii, aceasta poate trece neobservată sau poate fi diagnosticată greșit.
Dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele enumerate mai sus, este important să le discutați cu un profesionist din domeniul sănătății.
Acest lucru este deosebit de important dacă:
Pe lângă aflarea simptomelor dvs. și efectuarea unui examen fizic, un profesionist din domeniul sănătății poate exclude o deficiență de B12 prin solicitarea diferitelor teste de sânge.
Dacă sunteți diagnosticat cu niveluri prea scăzute de B12, profesionistul din domeniul sănătății vă va recomanda cel mai adecvat tratament.