SANATATE

Oboseală, mâini și picioare reci, dureri în piept: Carența care îți dă corpul peste cap

daoism.ro

Anemia feriprivă sau carența de fier se dezvoltă când depozitele de fier din organism scad prea mult pentru a mai putea susține producția normală de globule roșii. Aportul insuficient de fier din dietă, absorbția ineficientă a fierului și sângerările pot cauza această problemă de sănătate.

Anemia indică faptul că organismul nu are suficiente celule roșii, care să furnizeze oxigen țesuturilor. Anemia feriprivă sau lipsa de fier este cea mai frecventă formă de anemie. Fără destul fier, corpul nu poate produce cantitatea necesară dintr-o substanță aflată în globulele roșii care le face să transporte oxigenul (hemoglobina).

Ca rezultat, persoana care suferă de anemie feriprivă are tulburări de respirație și se simte obosită, potrivit doc.ro. De obicei, situația se rezolvă prin administrarea suplimentelor cu fier, dar în unele cazuri e nevoie și de alte tratamente.

Cauzele anemiei feriprive

Sângerările

În celulele roșii din sânge există fier, deci atunci când pierzi sânge, pierzi și o cantitate din acest mineral. Femeile care au menstruații abundente au un risc mai mare de anemie feriprivă. Alte motive care determină pierderi de sânge mici dar constante, precum ulcerul peptic, hernia hiatală, un polip în colon sau cancerul colorectal pot provoca de asemenea o carență de fier. Sângerarea gastrointestinală poate rezulta din folosirea regulată a unor medicamente cumpărate fără prescripție, precum aspirina.

CITEȘTE ȘI: Te scapă de anemie! Băutura preparată acasă care rezolvă deficitul de fier din organism

Lipsa de fier în alimentație

Corpul primește regulat fier din alimentele pe care le consumi. Dacă nu consumi suficient, în timp, vei dezvolta anemie feriprivă. Fierul se găsește în carnea de vită, carnea de curcan, scoici, ouă, legume verzi cu frunze (spanac, varză creață, salată verde etc.), broccoli, leguminoase (fasole, năut, linte, mazăre), tofu și ciocolată neagră. Copiii în mod special au nevoie de fier pentru a crește și a se dezvolta armonios.

Incapacitatea de a absorbi fierul

Fierul din alimentație este absorbit în fluxul de sânge la nivelul intestinului subțire. O tulburare intestinală, precum boala celiacă, care afectează abilitatea intestinului de a absorbi nutrimente din mâncarea digerată, poate duce la o carență de fier. Același lucru se poate întâmpla și dacă o parte a intestinului subțire al unei persoane a fost îndepărtată chirurgical.

Sarcina

Dacă nu își administrează suplimente de fier, multe femei însărcinate se confruntă cu anemia feriprivă. Depozitele de fier ale mamei trebuie să deservească și volumul de sânge crescut al acesteia, dar să fie și o sursă de hemoglobină pentru făt.

Simptomele anemiei feriprive

Inițial, carența de fier nu este gravă, astfel încât poate trece neobservată. Dar pe măsură ce anemia se agravează, apar anumite simptome, printre care:

  • Oboseală extremă
  • Slăbiciune
  • Paloare
  • Dureri în piept, ritm cardiac rapid, tulburări de respirație
  • Dureri de cap și amețeală
  • Mâini și picioare reci
  • Inflamarea limbii
  • Unghii casante
  • Apariția unor pofte neobișnuite, precum pofta de a consuma gheață sau amidon
  • Apetit scăzut, mai ales în cazul copiilor.

Dacă la analizele de sânge apare o carență de fier, e important să se ceară sfatul medicului pentru a primi recomandările potrivite. Nu se vor lua suplimente de fier din proprie inițiativă. O supraîncărcare a organismului cu fier poate fi periculoasă pentru sănătatea ficatului.

Cine este la risc de anemie feriprivă?

Anumite grupuri sociale pot avea un risc crescut de a se confrunta cu lipsa de fier:

– Femeile, deoarece pierd sânge lunar, în timpul menstruației
– Copiii care nu au o dietă variată, care să cuprindă suficiente alimente bogate în fier
– Vegetarienii, dacă nu au în alimentație suficiente surse vegetale de fier
– Donatorii frecvenți de sânge, deoarece donarea de sânge regulată poate goli depozitele de fier.

Complicațiile lipsei de fier

Netratată, anemia feriprivă poate cauza afecțiuni cardiovasculare (inimă mărită, insuficiență cardiacă), probleme în timpul sarcinii (naștere prematură, greutate prea mică a copilului la naștere) și tulburări de creștere la copii.

CITEȘTE ȘI: Dureri de braţe? Ce înseamnă şi când trebuie să mergi la medic

Tratamentul anemiei feriprive

Medicul va recomanda suplimente de fier și, dacă e necesar, va trata cauza anemiei (de exemplu, dacă sângerările menstruale prea puternice sunt cauza anemiei, medicul poate recomanda contraceptive orale). Suplimentele de fier se iau pe cât posibil pe stomacul gol, alături de vitamina C, pentru a îmbunătăți absorbția.

Cum se previne anemia feriprivă

Riscul de anemie feriprivă poate fi scăzut prin consumul de alimente bogate în fier alături de alimente care conțin vitamina C, pentru ca fierul să poată fi absorbit mai ușor. Carnea roșie, fructele de mare, leguminoasele, legumele verzi cu frunze și fructele uscate sunt surse bune de fier. Citricele, kiwi-ul, căpșunile, legumele verzi, roșiile și ardeiul gras sunt surse bune de vitamina C.

Comentarii: